Lamsvlees St. George stijl

De St. George-dag (in Nederlands Sint Joris-dag) is een hele speciale dag in Bulgarije. Sint Joris is de patroonheilige van het land en 6 mei is een nationale feestdag, gevierd als de dag van de moedigheid en de overwining. Het grootste lentefeest van het jaar betekent voor de gewone man dat ná een strenge winter het tijd is om het leven te vieren.  In mijn familie is deze dag nog specialer omdat het ook nog eens de naamdag van mijn zuster is. De hele familie komt op deze dag bij elkaar om dit te veren.  De feestelijke lunch is traditiegetrouw een heel lam met vulling van rijst. Het lam wordt tijdens de nacht van tevoren in een steenoven gegaard. In de ochtend van 6 mei komt de hele familie bij elkaar. Dan wordt het lam uit de oven gehaald en als het goed weer was gingen we naar het bos met z’n allen lunchen: een hele dag lang met jong en oud buiten picknicken en spelen.

Ik deel met jullie het familie recept in de stadsvariant: geen heel lam, maar een stuk en geen buiten gemetselde steenoven maar een gewone keukenoven. De vulling van ons recept bestaat uit 2/3 rijst en 1/3 bulgur.  De bulgur is een hele gezonde en fijn graanproduct uit harde tarwe welke meer bite en smaak brengt aan het gerecht.

Als je lamsvlees lust wees moedig en probeer deze klassieker. Je zintuigen zullen er blij mee zijn.

Wat heb je ervoor nodig (voor 4 porties)?

1 stuk lamsvlees van ca 1 kg: het beste lamsschouder

200 gr. witte rijst

100 gr. bulgur

10 á 15 stuk bosui

2 e.l. zonnebloemolie

zeezout

ca 30 korrels zwarte peper

5 á 7 korrels piment

5-6 takken magikruid (lavas)

5-6 takken peper munt (of gewone munt)

 

Hoe maak je het?

Eerst wordt het vlees gekookt. Spoel het eerst goed af met koud water. Leg het  vlees in een ketel. Doe de korrels van zwarte peper en piment erbij. Bestrooi met zout en vul de pan met koud water totdat het vlees goed bedekt is. Kook op laag vuur totdat dit gaar is. 2 tot 3 uur kooktijd is hier zeker voor nodig.

Als het vlees klaar beginnen we met het bereiden van het gerecht.

Verwarm de oven op 160 C.

Versnipper de bosui in niet te dunne ringen. Zet een pan op de kookplaat en doe hier de olie in om op te warmen op een mattig vuur. Fruit heel kort de bosui erin. Doe de rijst erbij en bak totdat de rijst glazig wordt (3-4 min). Doe de bulgur erbij en blijf nog heel even alles door elkaar roeren. Hak het magiekruid en de pepermunt grof en bestrooi de rijst in de pan. Giet de vleesbouillon van de gekookte lam er overheen (ca 6 á 8 pollepels).

Doe het rijstmengsel in een ovenschaal. Leg het gekookte stuk vlees op de rijst. Bak het gerecht in de oven ca 25 á 30 min. Controleer halverwege het koken van het gerecht of het vocht voldoende is. Indien de rijst wat droger is voeg nog wat van de bouillon bij.

Bestrooi als het gerecht klaar is met verse pepermunt. magikruid en bosuiringen.

Zo geurig en smakelijk kan allen de lente zijn!

 

 

Geef een reactie