Mijn zomerse vispannetjes

Ik moet eerlijk toegeven dat ik dit recept zelf heb verzonnen. Als ik vakantie zeg dan zeg ik Zwarte Zee en als ik Zwarte Zee zeg dan zeg ik ook Balchik. Het vissersstadje Balchik betekent: zee, strand, vis, witte wijn en lekker leven. Elke zomer gaan we naar Balchik. Vroeger ging we vaak naar hetzelfde restaurantje, waar een oude forse kok de vangst van de dag stond te koken . Zijn vissoep was een van de lieveling gerechten van mijn familie. Een keer toen we daar waren was de oude kok door zijn rug gegaan en ik heb mijn hulp in de keuken aangeboden. Hem helpend wou ik stiekem zien hoe hij de soep maakte. Ik kon niet begrijpen hoe zo een simpele soep zo lekker kan zijn. Het geheim nummer 1  was de getrokken bouillon van de viskoppen, graad en alles wat overblijft na het uithalen van de visfilet. Heel leuk maar dit heb je niet snel achter de hand als  stadsmens. Het geheim nummer 2 was het maggikruid. In de Bulgaarse keuken is maggikruid officieel getrouwd met het lam. Dit betekent dat de maggikruid vooral wordt gebruikt in lamsvleesgerechten. Maar volgens de oude kok heeft de maggiplant een geheime relatie met de vis. Schijnbaar doet maggikruid het ook heel goed met de vis. En de peterselie en vooral de peterseliewortel zijn een fris gezelschap in de soep. De tent is er niet meer en de oude kok misschien ook niet. Ik kookte door de jaren heen mijn zomerse vissoep weleens, maar mijn man is niet een echte soepliefhebber. Geïnspireerd door de soep heb ik het recept aangepast tot een in de oven gegaard vispannetje. Het lekkere resultaat presenteren we hier.

Wat heb je nodig voor 4 pannetjes?

4 stuks file van witte vis zoals kabeljauw, koolvis of tilapia

1 ui

2 stengels blikselderij

1 wortel

1 peterselie wortel

ca 100 gr witte rijst (basmati of paella rijst)

ca 150 ml. witte wijn

zwarte peper

2-3 takken maggikruid (lavas)

2 takken platte peterselie

zeezout

olie

1 a 2 glazen visbouillon of water

Hoe maak je het?

Spoel de vis af met koud water en citroen om te verfrissen. Bestrooi met zeezout en zwarte peper. Bak de vis kort om en om in hete olie. Haal de vis uit de olie. In dezelfde pan bak je de fijngesneden ui, de in fijne blokjes gesneden (of geraspt) selderij en wortels. Doe als de ui zachter is geworden de ( ongekookte ) rijst erbij en bak al roerend snel totdat de rijst ingevet is. Doe zwarte peper en zeezout erop en blus daarna af met de wijn. Doe de bouillon (of water) erbij en laat heel even pruttelen op een laag vuur. Versnipper de peterselie en maggikruid fijn.

Tip: als je van pittig eten houdt,  doe er dan wat snippers van gedroogde scherpe paprika bij.

Verwarm de oven op 140 C. Verdeel de rijst in 4 pannetjes. Bestrooi met peterselie en maggikruid. Doe een stuk vis boven in elk pannetje en zet de deksel erop. Bak in de oven ten minste 1 uur.

 

Geef een reactie