Hoe jaag je de kwade geesten weg?

Voor ons lang weekend Sofia ( maart 2019 ) hebben we de richting naar het zuiden van het land tot bijna aan de Griekse grens in het mooiste Bulgaarse gebergte, Rodopi gekozen. Ondanks dat de winter bijna voorbij was en de lente nog niet uitgebroken hebben we een kleurrijke en hartstikke verfrissend, leuk weekend beleefd.

Bij het vliegveld van Sofia hebben we een auto gehuurd en zijn we vertrokken richting Plovdiv. Van Sofia tot Plovdiv is er een snelweg en binnen anderhalf uur waren we daar. Vlak voor Plovdiv zijn we de bergen in getrokken via Devin. Tot onze bestemming, het dorp Shiroka laka waren circa 90 km, maar de reis duurde meer dan twee uur. De weg is kronkelend, veel bochten maar een enorm genot. Achter elke bocht werden we verrast met een adembenemend uitzicht. Een prachtig stuk Bulgarije, een prachtig stuk Europa, dat verdiend om ontdekt te worden.

Onze bestemming was Shiroka laka, een pittoresk dorp bekend met de goed bewaarde huisjes vanuit de 18 en 19de  eeuw. Verder is het dorpje een centrum van volkskunst, ambacht en tradities. In de omgeving ligt het grootste skioord van Bulgarije Pamporovo en veel mineraalwater bronnen. We verbleven in een sfeervol hotel met spa en prachtig uitzicht over het dorp tegen een prijs, die je enorm aangenaam kan verrassen.

In de avond hebben we enorm genoten van de keuken en de wijn van Rodopi. De streek is bekend met de lekkerste aardappelen van Bulgarije. De witte bonnen, de honing, feta en yoghurt zijn hier ook heel special. Daar is alles biologisch: geen industrie en het eten komt uit de regio, waarin nog veel handgemaakt wordt en toch modern gepresenteerd.

De volgende ochtend was het rustige dorpje van de avond ervoor ineens vol met mensen, muziek en… kleuren, heel veel zomerse kleuren. De traditie is dat op de eerste zondag van maart het Koekeri-feest wordt gehouden. Koekeri zijn gemaskerde mannen, die op de zondag bij het begin van de Paasvasten in het dorp van huis tot huis gaan om de kwade geesten weg te jagen. “Om het kwaad te kunnen wegjagen moet je je als kwaad voordoen” is de filosofie achter de Koekeri-traditie. Ik ken de Koekeri in actie van uit mijn jeugd. Tegenwoordig leeft de traditie maar op enkele plekken van het land. Elk jaar op de eerste zondag van maart komen groepen Koekeri uit het hele land bij elkaar om deze traditie te vieren. Een waar volksfeest is dit zeker!

Of we kwade geesten hebben weggejaagd is niet zeker. Maar wat wel vast staat is dat we de stress en haast van ons hebben afgeschud in dat weekend. Het was verfrissend en heel leuk om deze jacht mee te mogen beleven.

 

 

 

Geef een reactie