Ontdekking van de smaragden pracht van een waterval

Na een avond van culinaire genot van rivier vissen en uitstekende witte wijn in Rousse vertrokken we in de ochtend naar Sofia. Voor ons vertrek hadden we de tip gekregen van vrienden om een stop te maken aan de Kruschuna watervallen. De uitleg was heel kort maar duidelijk: “Volg de weg naar Sofia en de plek bevind zijn in de beurt van de stad Levski. Neem de afslag naar Levski en daarna naar het dorp Letnitsa. Na Letnitsa neem je de afslag naar het dorp Krushuna en volg dan verder de borden langs de weg.” We kwamen achter dat Google-maps de Krushuna waterfalls wel kent, maar wij niet. Nog niet.

Het was een warme zonnige dag en geen wolkje aan de lucht. We hebben de plek vrij makkelijk gevonden en kwamen tot een redelijk grote parkeerplaats. We keken elkaar aan met verbazing en vage verwachting van teleurstelling “Oei, heel toeristisch plek toch?” Gelukkig was alles goed geregeld op de plek: parking, informatiebord, aangelegde padden. En de drukte viel reuze mee. We hebben een fantastische wandelling van ongeveer twee uur gemaakt in alle rust en met veel plezier.

We liepen de route door het bos. Langs het pad verschenen de eerste sporen van de aankomende watervallen, namelijk een kleine rivier met blauwgroen water. Een hele mooie smaragd kleur! De rivier volgend kwamen we tot de grote cascade van kleinere watervallen. WOW: hoe mooi kan de natuur zijn! Opwindend en tegelijk rustgevend: een magisch moment.

De kleur van het water vonden we enorm fascinerend in alle nuancen van groen en blauw. Op zo’n moment zou je graag een schilder willen zijn. Dit heeft ons geregeerd om op onderzoek uit te gaan waar de kleurtinten vandaan komen.. De kleur was met name te danken aan de travertijn een kalksteen die gevormd wordt door groen afval als bladeren en takken. Verder zijn de watervallen verscholen in een bos in het midden van het Balkan-gebergte. Daardoor zijn enorm veel weerspiegelingen in het water: een bijzondere dans van water en bomen.

Terug in de auto naar Sofia waren we stil. Door zo’n indrukwekkende ontmoeting wordt je stil.

 

Geef een reactie