Traditioneel Bulgaars Paasbrood Kozoenak

Козунак

Traditiegetrouw bakken we op goede vrijdag ons Paasbrood volgens een authentiek familie recept. Paasbrood kun je ook kopen natuurlijk, maar dan mis je de zalige geur van vers gebakken brood, zoete boter en gebrande suiker. Dit lekkere geurtje hangt in het huis gedurende het hele paasweekend. Bovendien is paasbrood maken een heel gezellige bezigheid, met zijn alle in de keuken. Het Paasbrood maken is voor vele een hele klus, maar Ik vind van niet. Dit recept is makkelijk en vooral heel lekker. 

 

Wat heb je ervoor nodig?

500 gr tarwemeel

50 gr roomboter

150 gr. suiker

4 eieren

100 ml volle melk

1 p. gist (6 gr.)

1 mespunt zout

1p. vanillesuiker

1 citroen

1 handje rozijnen

1 handje witte amandelen

 

Hoe maak je het?

Voordat je begint het deeg te maken zorg je ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. De melk moet lauw en de boter moet gesmolten zijn.

Doe in een grote mengkom het bakmeel. Maak een kuiltje in het midden en doe hierin de gist, suiker, zout, melk en geraspte schil van de citroen.. Voegt drie eieren toe en van het vierde ei splits je de eidooier en dit bewaar je om voor het bakken op het deeg te smeren. Het eiwit voeg je aan het deeg toe. Kneed een zacht deeg van de ingrediënten. Tijdens het kneden voeg je beetje bij beetje de gesmolten boter toe. Laat het deeg ongeveer een 1 uur rusten.

Verdeel het deeg in drie stukken en maak ervan lange slingers. Maak van de 3 slingers een vlecht. Stop tijdens het vlechten rozijnen tussen het deeg. Zet de vlecht in een bakvorm en druk amandelen boven in het deeg. Laat het paasbrood rusten voor tenminste een half uur. Meng de eidooier met een beetje citroensap en besmeer het paasbrood, daarna bestrooien met kristalsuiker.

Bak in een voorverwarmde oven op 180 C circa 40 min.

Geef een reactie