Oma’s suikerkoekjes

Курабиите на баба

Mijn oma maakte deze koekjes altijd rond de feestdagen.  Omdat binnenkort Pasen is, heb ik dit traditionele Bulgaarse recept uit mijn boekje gehaald. Deze luchtige, maar de toch met “bite”  koekjes smelten in je mond. En ze zijn heel gemakkelijk te maken. Bovendien blijven ze lang goed, niet dat ze daar bij ons thuis de kans voor krijgen… Het geheim is de reuzel. Mijn oma maakte ze vaak in het voorjaar, want dan had ze nog verse reuzel. Reuzel is een vergeten vet. Onterecht. Reuzel is uitstekend om mee te bakken en te braden en ongezond is het echt niet.  De structuur van de reuzel is toch anders dan die van boter en daardoor wordt een gebak wat luchtiger, maar tegelijk vol van smaak. In Nederland haal ik reuzel bij de echte slager en in een kleine 3 kwartier hebben we lekkere versgebakken koekjes thuis.

Wat heb je ervoor nodig?

In het recept zijn de ingrediënten aangegeven in bekers. Mijn beker is 200 ml.

ca 5 bekers tarwemeel

1 beker gesmolten reuzel

1,5 beker suiker

2 eieren

1 beker yoghurt

1 bakpoeder

1 vanillepoeder

1 citroen

witte amandelen en suiker voor bovenop

 

Hoe maak je het?

Haal tenminste een half uur van tevoren alle producten uit de koelkast. De ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn.

Smelt op een laag vuur de reuzel en doe er een paar druppels citroen bij.

In een mengkom doe je 3 bekers meel en de bakpoeder. Meng dit met je vingers goed door elkaar. Maak een kuiltje in het midden en doe de suiker, vanille, eieren, yoghurt, reuzel en fijn geraspte citroenschil erbij. Meng alles goed door elkaar. Voeg de rest van het meel erbij en maak een zacht deeg.

Van het deeg maak je balletjes, net zo groot als kleine gehaktballetjes. Leg ze op een bakplaat op bakpapier. Houd afstand tussen de balletjes, omdat ze rijzen tijdens het bakken. Steek in elk balletje 1 witte amandel in het midden. Druk de amandel goed erin. Bestrooi de koekjes met kristalsuiker.

Bak ze in een voorverwarmde oven op 180 C ca. 25 min, totdat ze lekker rose – bruin zijn.

Lekker bij de thee maar ook bij een glas melk, ook heerlijk met een glas chocolademelk.

Geef een reactie