Ezik pané: gepaneerde tong 

Паниран език

 

Richard is dol op dit gerecht. In Bulgarije valt dit gerecht in de categorie van de delicatessen. In elk restaurant in Bulgarije vraagt hij of ze tong op het menu hebben staan. Ik heb voor hem geleerd om tong zelf te koken en te bereiden. Eigenlijk het proces van tong koken heb ik geleerd van de Limburgse boeren, waar we vaak ons verse vlees halen. Daarna heb ik van een Bulgaarse vriendin, die elke dag in haar eigen restaurant kookt, de kruiden voor de smaak gekregen. Het geheim waren de korrels piment. Deze bessen korrels hebben een heel complexe smaak, wat het verschil maakt. Ongelofelijk! 

Als je de tong goed gaar en op smaak hebt, is het paneren van de stukken peanuts. Tong heeft niet de populariteit die het verdient. Dit is heel mals, magere stuk vlees, maar begrijpelijk is het idee voor veel mensen vreemd.

 

Wat heb je ervoor nodig?   

1 hele tong (kalfs of runder) van bij de slager of de boer

zout

4-5 korrels piment 

30-40 korrels zwarte peper

olie

1 ei

paneermeel

tarwemeel

 

Hoe maak je het?

Koken van de tong

Spoel de tong goed met koud water. Leg de tong in de slowcooker. Doe een glas koud water erbij, de korrels piment, zwarte peper en ca 1 t.l. zeezout. 

Laat de tong koken, ca 4 uur. 

Haal de tong als deze goed gaar is uit het water en verwijder het dikke vel dat eromheen zit. Het vel zal als de tong goed gaar is, als een sok makkelijk eraf gaan.

Laat de tong afkoelen en snijd in dikke plakjes. 

Paneren van de tong

Klop het ei in een schaaltje. Doe hier wat zout en zwarte peper bij.

Doe een volgend schaaltje tarwemeel en een ander schaaltje paneermeel. Doe ook hier wat zout bij zodat het niet flauw wordt.

Diep een plakje tong in het tarwemeel. Daarna in het ei  en op z’n laatst in het paneermeel. Herhaal deze stappen met elke plak tong.

Verhit de olie in een pan en bak de tong plakjes om en om tot goudbruin.

Serveer met stukje citroen erbij. Het is heerlijk om het citroensap erover te bestrooien vlak voordat je een stuk in je mond neemt. Heeft net dat frisse tintje.

Vergeet niet een koud glas bier erbij te nemen!

Geef een reactie