Boehti: in olie gebakken broodjes  

Бухти

Wat is Boehti? Het is niet makkelijk om met woord deze lekkertjes te omschrijven. Ze lijken op broodjes, maar het deeg is toch wat anders dan van brood. Het deeg heeft meer smaak, maar koekjes zijn Boehti ook weer niet. Bovendien zijn ze hol van binnen. Lekker om ze in te vullen met iets zoets of hartigs… eindeloos combineren naar eigen smaak. Ik zou zeggen: probeer ze maar en teleurgesteld zal je niet zijn! 

Toen ik als kind bij oma en opa logeerde werd ik ‘s ochtends wakker gemaakt door de zoete gebrande geur van de gebakken Boehti. Heerlijk om zo wakker te worden: de zon streelt je gezicht, de geur van je favoriete lekkernij, gemaakt met veel liefde, prikkelt je neus en dan weet je dat er een leuke dag  van simpel geluk gaat komen. Ik noem dit een oranje-blauwe dag. Oranje staat voor zon, warmte en geluk en blauw voor de heldere blauwe hemel, wat het gevoel geeft voor ruimte en onbegrensde mogelijkheden. 

Goede morgen met Boehti voor een oranje-blauwe dag!    

 

Wat heb je ervoor nodig?

3 eieren

1 schaal yoghurt 250 gr

Halve kilo bakmeel

1 t.l. soda

2 e.l. olie

1 p. gist

1 e.l. suiker

1 p. vanille

zout

olie om te bakken (ongeveer half liter)

Hoe maak je het?

Het deeg maken

Zeef het bakmeel in een mengkom. In een kuiltje in het midden doe de gist, de suiker en een beetje zout.

De de soda in het schaaltje met de yoghurt en roer goed door. Als je zelfrijzend bakmeel gebruikt moet je de soda weglaten. 

Doe in de mengkom met het bakmeel de eieren, de yoghurt, 1 e.l. olie en de vanille.

Kneed totdat je een compact maar niet te hard deeg krijg (vergelijkbaar met pizzadeeg). Laat het deeg 1 uur bedekt rijzen in een warme ruimte.

 

Boehti baken

Haal het deeg uit de kom en rol tot een blad van ca 3 cm dik.

Snijd de blad in ruiten en / of driehoeken van ca 7-8 cm.

Verhit ongeveer een kwart liter olie in een hapjespan. Tijdens het bakken moet je af en toe olie bij schenken, want de Boehti nemen olie op.

Bak in de voorverwarmde olie de Boehti achter elkaar tot goudbruin. Draai ze tijdens het baken om, zodat beide kanten gebakken worden. Het bakken gaat heel snel.

Serveer de nog warme boehti en combineer met jam, honing, chocolade pasta, poedersuiker, stroop, roomkaas, kaas, feta of met wat je zelf kunt bedenken,

En je de dag wordt ook oranje – blauw!

Geef een reactie