Tikvenik: zoete filodeeg-gebak met pompoen

Тиквеник

 

Wat heb je ervoor nodig?

250 gr. filodeeg

zoete pompoen van ca halve kg

suiker circa 300 gr.

2 handjes grof gehakte walnoten

kaneel op smaak

het sap van een halve citroen

1 glaasje water (ca 100 ml)

3-4 lepels olie

1 rechthoekige ovenschaal

 

Hoe maak je het?

Voorbereiding

Schil de pompoen en rasp ze grof in een kom. Voeg bij de geraspte pompoen ongeveer tweederde de suiker toe. Meng dit goed door elkaar. Giet in een bakpan op de kookplaat  2-3 lepels olie en doe de geraspte pompoen met de suiker erbij. Fruit de pompoen in een paar minuten gaar. Neem de pan van het vuur en voeg de kaneel en de walnoten erbij en meng alles goed door elkaar.

De ovenschaal invetten met olie.

Haal de filodeeg uit de verpakking. Rol de filodeeg voorzichtig uit op het aanrecht. Vanaf de stapel met het filodeeg begin je blad voor blad rolletjes te maken. Op het bovenste blad verdeel je 3-4 lepels van het pompoen-mengsel. Rol voorzichtig en luchtig het blad. De rol leg leg je in de ovenschaal. Herhaal dit met de volgende bladen. Meestal zitten 5 tot 7 bladeren in een pakket filodeeg.

Rol niet strak en druk niet met je vingers: houd het luchtig! Snij de rollen in de ovenschaal doormidden (of op 2 of drie plekken, afhankelijk hoe lang het filodeeg is). De bedoeling is dat al de stukken voor het serveren gesneden zijn vóór het bakken.

Leg de ovenschaal in een voorverwarmde oven op 180⁰ C. Bak op deze temperatuur ca 45 min tot goudbruin. 

In tussentijd maak je een suikersiroop voor de pompoen-banitsa. Breng in een steelpan  op de kookplaat 100 ml water met 100 gr suiker aan de kook. Als het mengsel aan het koken is haal je de pan van het vuur om te laten afkoelen. Voordat de siroop afgekoeld is doe je het sap van de citroen erbij. We voegen citroensap erbij om te voorkomen dat de suikersiroop kristallen gaat vormen als deze afkoelt.

Haal het gebak uit de oven. Giet als het gebak nog warm is de afgekoelde suikersiroop evenredig er overheen.  Het principe is: warm gebak overgieten met koude siroop of koud gebak overgieten met warme siroop. Dit geldt voor alle het filodeeg gebak, bijvoorbeeld baklava.

Laat de pompoen-banitsa afkoelen in de koelkast. Vóór het serveren kun je het nog bestrooien met poedersuiker.

Geef een reactie