Abrikozengebak uit Tervel

Тервелски кайсиев сладкиш

 

Tervel is onze thuisbasis in Bulgarije. Dit is een klein stadje in het Noordoosten van het land in het hartje van Dobrudja. Omringt met velden van tarwe, zonnebloemen, watermeloenen en lavendel is hier een overvloed aan alles wat de natuur en mens samen kunnen toveren. Het stadje kende een bloei in de jaren 70 en 80 en is nog steeds de sfeer van de sweet 70s, een beetje nostalgisch, blijven hangen. Maar wat deze plek heel leuk maakt zijn de mensen: enorm gastvrij, vriendelijk en hardwerkend. Het leven is gemoedelijk, ongedwongen en rustig. Ons kent ons, maar iedereen wordt ruimte gegund. 

Tervel staat op de gastronomische kaart van Bulgarije bekend om de abrikozen, beter gezegd de Rakia (sterke drank) gemaakt van abrikozen. ‘Tervelska kaisieva’ (abrikozen Rakia uit Tervel) is een zeer gewaardeerde exclusieve sterke drank. 

Wij stoken zelf geen Rakia, maar wij maken gebak als een ode aan de abrikozen uit Tervel. Om Rakia te maken zijn veel abrikozen zonder pit nodig. De verwijderde pitten gooien de mensen niet weg. De pitten worden gekraakt en de binnenste nootjes worden gebruikt en gegeten net als gewone andere noten. Het oorspronkelijke recept ken ik met abrikozenpitten, maar in de loop van de tijd zijn deze vervangen door amandelen. 

 

Wat heb je ervoor nodig?

2 eieren

1 pakket van 200 gr boter (zacht)

1 kopje poedersuiker (ca 200 gr.)

6-7 grote, gerijpte, zachte abrikozen

1 kopje tarwe bakmeel (ca 150 gr.) 

1 handje amandelschaaf (het originele recept is met abrikozenpitten)

half pakje bakpoeder 

1 vanille

 

Hoe maak je het?

Meng in een beslagkom de poedersuiker met de zachte boter totdat dit een gladde crème is geworden.  Doe de eieren bij de boter en meng alles goed door. 

Mix apart het meel met de vanille- en bakpoeder. Voeg het meel bij het boter-mengsel en roer alles goed door elkaar tot een mooi beslag. Snijd de abrikozen in de helft door en haal de pit eruit. Snijd de abrikozen helften in vier blokjes. Meng de gesneden abrikozen en het amandelschaafsel bij het deeg.

Doe het beslag in in een ingevette rechthoekige bakvorm. Bak in een voorverwarmde oven op 180 C in 40 min gaar.

Snij als het gebak afgekoeld is in blokjes.

 

Geef een reactie