Moussaka Bulgaarse stijl

Мусака

Het ovengerecht moussaka is goed bekend uit de Griekse keuken. Het is minder bekend dat de moussaka een van de traditionele gerechten, een klassieker is uit de Bulgaarse keuken. In een ovenschaal lijken beide moussaka’s veel op elkaar, maar als ze geserveerd zijn op een bord,  zijn de verschillen zichtbaar. En ik heb nog niks gezegd over de smaak… De hoofdrol van de smaakmaker van de Bulgaarse moussaka is aan mister Tijm. De sterke tijm en de zachtaardige aardappeltjes hebben een harmonieuze relatie,  gebaseerd op ‘elkaar complementeren’. In deze harmonie is geen plaats voor meneer Knoflook! In de Bulgaarse moussaka zijn de (belangrijke) aardappelen niet in plakjes, maar in sappige kleine blokjes gesneden. Ik gebruik altijd half om half gehakt voor het beste resultaat. En het korstje van het gerecht bovenop is niet van saus bechamel gemaakt, maar (ja, natuurlijk) van Bulgaarse yoghurt.

Makkelijk om te maken, heerlijk om te eten. Probeer het zelf!

Wat heb je ervoor nodig? (4 porties)

500 gr. half om half gehakt

4 -5 middelgrote aardappelen

1 winterpeen

1  grote ui

2 middelgrote tomaten 

1 glas water

paprikapoeder

zwarte peper

tijm

zeezout 

2 e.l. zonnebloemolie

Voor het beslag bovenop (korst)

300 ml yoghurt

3 eieren

3-4 e.l. tarwebloem

1 mespunt backingsoda

1 mespunt zeezout

 

Hoe maak je het?

Pel en snijd de ui fijn. Snijd de aardappelen en de winterpeen in middelgrote blokjes. Verwarm de oven voor op 180°C . 

Verhit de olie in een pan en fruit de ui. Voeg de aardappelen en de winterpeen erbij en bak heel even door. Voeg ook de gehakt erbij en roer af en toe in het  mengsel. Voeg de in blokjes gesneden tomaten toe en breng op smaak met de paprikapoeder, zwarte peper, zout en tijm. Meng alles erdoor. Schenk het water er overheen en laat 5 min zacht koken.

Schenk het mengsel over in een ovenschaal. Bak op 180⁰ C ca 15 min.

In tussentijd klop de eieren in een beslagkom. Doe een beetje (mespunt) bakingsoda in de yoghurt en meng dit. Je ziet in de yoghurt gelijk kleine bubbels ontstaan, ‘afblussen van de soda’ noemen we dit. Doe de yoghurt en tarwemeel bij de eieren en roer er doorheen. Breng op smaak met zout.

Schenk het yoghurt-mengsel uit de kom over het gerecht in de ovenschaal. Bak de moussaka in de oven totdat het boven korstje goudbruin is, nog ongeveer 20-25 min.

 

Geef een reactie