Sirene po Shopski: feta uit de oven Shopski-stijl

Сирене по Шопски

Een feta gerecht bereidt op Shopski-wijze in een typische bulgaars ovenschaaltje met deksel. De naam stamt af van Shop. Maar dit heeft niks te maken  met shop in de zin van winkel. En shoppen is die ook niet. Shoploek is de streek in en rondom Sofia. Een Shop is een bewoner van deze regio. De naam zegt al waar dit gerecht vandaan komt, maar dit is zo populair door het hele land heen dat ik me bijna niet kan voorstellen dat dit gerecht in een goed Bulgaars restaurant op de kaart ontbreekt. Bij een restaurant zit dit feta gerechtje bij de warme voorgerechten, maar voor mij is dit best machtig daarvoor, Met een sneetje rustiek brood erbij is dit voor mij een volledige maaltijd. We hebben vaak gezegd dat de grens tussen voor-,  hoofd- en bijgerechten goed vervaagd is in de Bulgaarse manier van eten. In de meeste restaurants is het recept is koemelk, meer neutraal van smaak. In mijn familie werd veel feta gemaakt van geiten- en schapenmelk. Ik vind de combinatie met verschillende soorten feta net wat spannender. Dus mix en match naar eigen smaak.

 

Wat heb je ervoor nodig? 

(voor 1 aardewerk schaaltje – 1 portie)

1 plak feta van koemelk ca. 100 gr

1 kleinere plak feta ca 50 gr. van geiten- of schapenmelk  

1 ei

2 middelgrote tomaten

1 klein puntpaprika (scherp of mild naar smaak)

2 kleine klontjes boter

Sharena sol (Traditionele Bulgaarse kruidenmix)

Hoe maak je het?

Het schaaltje invetten met een klein klontje boter. Snijd een tomaat in blokjes en leg in het schaaltje.

Haal de feta uit de verpakking en spoel het af met water. Breek de koemelk feta in grote blokjes af en doe in het schaal.

Voeg de zwart peper erbij en brokkel de rest van de feta en doe dit ook erbij.

Maak in het midden van de feta in het schaaltje een kuiltje en breek een ei erboven. De tweede tomaat snijd je in kleine blokjes en verdeel je ze rond het ei in het schaaltje.

Bestrooi met een beetje Sharena sol en doe de puntpaprika er bovenop. Zet de deksel op het schaaltje.

Bak in een voorverwarmde oven op 220⁰C 15 tot 20 min, afhankelijk hoe hard je wil dat het ei gebakken is. 

Geef een reactie