Salade “Shopska”

Шопска салата

 

Na de Bulgaarse yoghurt is deze frisse zomerse Shopska salade wereldwijd het meest bekende Bulgaarse gerecht. Een echte klassieker dus! 

Als je zelf deze klassieker wilt maken moet je het recept nauw volgen. Als je daarmee  gaat variëren of improviseren zal je een gerecht krijgen wat erop lijkt maar het net niet is. De enige variatie die Shopska kent is gegrilde of rauw paprika. En dit is een variatie wat eerder uit praktische overwegingen ontstaat. Want als je Shopska wil maken moet je eerst de paprika grillen, laten afkoelen en daarna pellen, snijden en in de salade doen. Gegrilde paprika uit pot zal ik echt niet doen. De smaak van geconserveerde paprika is wat zurig en verpest de smaak van de salade. Als men geen tijd heeft om te grillen of geen gegrilde paprika in de diepvries bewaart, dan maar met rauw paprika.  Maar dit is de enige variatie in de Shopska. Zelfs als je de feta verkruimeld i.p.v. raspt zeggen we al geen Shopska meer maar Gemixte Salade.

 

Wat heb je ervoor nodig?

1 st. komkommer

5-6 st. middelgrote trostomaten

1 ui

2 st. grote rode paprika’s

150 gr feta

2-3 takjes platte peterselie

2-3 el zonnebloemolie (geen olijfolie!)

fijn zeezout naar smaak. Houd er rekening mee dat de feta ook zout is.

 

Hoe maak je het?

Grillen van de paprika’s:

Paprika grillen kan op verschillende manieren: op een bbq, oven, airfryer of toaster. In een heteluchtoven: grill de paprika op 160⁰ C tussen 20 en 25 mln. Haal de paprika’s uit de oven en leg ze in een kom met deksel erop. Laat de paprika goed afkoelen. 

Bereiden van de salade in een grote slakom:

Schil de komkommer en snij deze in blokjes.

Snij de tomaten ook in blokjes en doe ze ook in de slakom.

Pel de paprika, verwijder het middelste met de zaadjes en snij de paprika in blokjes,

Snij de ui fijn en hak de peterselie en doe ze bij de groenten in de kom.

Breng op smaak met zout en bestrooi met de olie.  Meng voorzichtig met een lepel alles door elkaar.

Verdeel de salade over de borden en rasp de feta er overheen.

Geef een reactie