Crème karamel

Крем карамел

Crème karamel is eigenlijk crème brûlée op zijn kop. Dit dessert komt oorspronkelijk uit de Franse keuken maar het recept heeft een echte Bulgaarse draai gekregen. Crème karamel is al decennia het favoriete dessert van vele generaties.

Voor dit recept haal ik altijd verse eieren en rauwe melk bij de boer. Ik kan me niet voorstellen hoe dit dessert smaakt van melk uit een pak of met eieren die niet echt vers zijn.

Wat heb je ervoor nodig?

6 eieren (niet direct uit de koelkast, maar op kamertemperatuur)

1 l. rauw melk 

2 theekopje (ca 400 gr.) suiker

1 pakje vanille

Dit dessert is voor ca 6 porties en gebruik daarvoor 6 schaaltjes (vuurbestendig) of geschikte theekopjes.

Hoe maak je het?

Het mengsel klaar maken

Breng de melk in een steelpan aan de kook. Als deze gekookt is voeg je bij de warme melk iets meer dan de helft van de suiker toe en roer dit met een lepel even door. Daarna de melk laten afkoelen totdat deze lauw is. Haal tijdens het afkoelen van de melk het melkvel met een lepel eraf. Als je dat niet doet proef je fijne korreltjes in de structuur van de dessert. Dit is niet aangenaam. Om te weten of deze voldoende afgekoeld is doe ik een druppel op de binnenkant van mijn pols. Als het niet meer voelbaar is is de melk koud genoeg om te mengen met de eieren om te voorkomen dat de eieren gaan klonteren.

Klop de eieren in een mengkom totdat het eiwitten en de eidooiers goed door elkaar mengen. Klop ze niet te lang, want voor de structuur van het dessert is het heel belangrijk dat er niet teveel lucht in het mengsel zit. Breng het geheel op smaak met de vanille. Voeg de melk toe en roer het even zacht door totdat er een egaal mengsel ontstaat.

Bakken van de crème

Verwarm de oven voor op 140 C.

Laat in een pan het restant van de suiker met een heel klein beetje water smelten tot een goudbruine karamel. Verdeel de vloeibare karamel over de 6 schaaltjes. Vul daarna de schaaltjes met het melk-eieren mengsel af. 

Zet de schaaltjes in een oven bakplaat en vul de bakplaat met lauw water zodat de schaaltjes omringd zijn met het water. Bak het dessert in de oven tussen 60 en 90 min.. Het dessert wordt gebakken totdat het een goud-bruine korstje krijgt. Laat het dessert afkoelen.

Het dessert wordt in een klein bordje geserveerd,  omgedraaid uit de bakschaaltje.

Geef een reactie