Tarator: koude komkommersoep

Таратор

Deze eenvoudige zomersoep is in elk Bulgaars huis of restaurant aanwezig. Deze absolute zomerfavoriet doe je in een kommetje of een diep bord als voorgerecht of in een groot glas/ beker als voedzame drank. Vroeger namen boeren deze drank mee naar de velden in een aarden pot om koel te bewaren. Tegenwoordig nemen mensen deze mee in een drinkbeker naar kantoor. Lekker fris als tussendoor of bij de lunch!
Deze klassieker kent bijna geen variaties. Dille vervangen door munt of peterselie… : not done! Zonnebloem olie vervangen door olijfolie: niet doen, olijfolie geeft een bittere smaak aan de soep. De enige variatie is om de knoflook of de walnoten weg te laten, ten koste van de smaak natuurlijk. Maar als ik hem mee neem op kantoor laat ik ook de knoflook weg (de geursensatie wordt bespaart aan mijn collega’s).

Wat heb je ervoor nodig?
1 komkommer
1 beker (500 gr) Yoghurt (Bulgaarse stijl voor het beste resultaat)
3 – 4 takjes verse dille ( kan ook gedroogde, c.a. 1 t.l. )
2 el. zonnebloemolie
1 handje walnoten (gemalen)
2 a 3 teentjes knoflook
zeezout naar smaak
1 glas (ca. 250 ml) water

Hoe maak je het?
1. Schil de komkommer.
2. Snijd de komkommer in fijne blokjes, als de tarator als voorgerecht wordt gegeten. Of rasp de komkommer grof, als je er de drink-variant van de tarator wil maken. Gebruik een middelgrote slakom hiervoor.
3. Hak de dille fijn en voeg ze in de kom toe.
4. De walnoten fijn verpletteren in een vijzel (in een keukenmachine kan natuurlijk ook) en toevoegen bij de komkommer in de kom.
4. Bestrooi met zout en olie en roer alles door elkaar met een lepel.
5. Roer de yoghurt met een vork in de beker totdat die goed glad is. Schenk de yoghurt over het komkommer-mengsel en roer goed door.
6. Strooi het water geleidelijk erover en roer tegelijk totdat het water goed opgenomen is in het mengsel.

Schenk de koude soep tarator in kommetjes en bestrooi met dille en/of walnoten voor het serveren.

Familie geheimpje: de knoflook goed stampen in een vijzel tot een gladde crème. Meng dan het zout en olie er doorheen. Laat de knoflook-creme een kwartiertje intrekken en voeg deze aan de tarator toe. Op deze manier is de knoflooksmaak niet zo scherp en mengt veel beter met de yoghurt. Dit maakt echt verschil in de smaak.

Tip anno nu: Doe in de kom een paar ijsklontjes. Vooral bij een bbq is dit een koude frisse starter.

 

Geef een reactie