5 speciale Bulgaarse wijnen, welke je moet proeven

 

Dat Bulgarije een van de oudste wijn-culturen ter wereld is, is een bekend feit. Met meer dan 5 duizend jaar tradities in het druiven kweken en wijn maken vanuit de Thracische tijd tot onze dagen is Bulgarije een echt wijnland. De meeste Bulgaarse wijnen zul je niet snel in de supermarkten in het Westen aantreffen, maar wel in een speciale wijnzaak voor kenners. 

In Bulgarije zijn er tegenwoordig honderden wijndomeinen en wijnmakerijen. De meeste zijn kleinschalig met de nadruk op exclusiviteit. Daardoor is in Bulgarije veel aandacht voor de unieke of minder bekende druivenrassen en het combineren daarvan. 

Een van de beste manieren om Bulgarije te verkennen is door haar wijnen te proeven. Welke wijnen moet je geproefd hebben? De keuze is niet makkelijk uit de vele bekende druivenrassen, maar dit zijn de unieke typische Bulgaarse wijnen, welke ik aan elke wijnliefhebber zal aanbevelen te proberen:

Mavrud 

Ongetwijfeld het nummer één.  Als een wijn de aard en het karakter van een volk kan evenaren is dat de Bulgaarse rode wijn Mavrud: donker, warme robijnkleur, een diepe smaak naar aarde, honing en bosfruit, sterk en oer, maar toch een beetje verfrissend, bitter en zoet tegelijk. Mavrud is een zeldzame, heel oude druivenras. Deze druiven is alleen te vinden in het zuiden van Bulgarije, regio Thracië. Met genoeg tannine maar toch fris is mavrud een uitstekende combi met rode vlees, wild of geitenkaas. 

Deze emblematische Bulgaarse wijn proeven is zeker een ervaring waard: de koning van de Bulgaarse wijnen.

Misket

Misket is voor mij de Bulgaarse wijn met de meest strelende smaak. Misket is een vrij bekend druivenras, maar in Bulgarije wordt een uniek druivenras gekweekt, namelijk de rode misket. De druiven zijn fijn rooskleurig en daarvan wordt witte wijn gemaakt. Deze witte wijn is heel zachtaardig, met een fijne smaak van witte bloesem en een klein beetje naar de beroemde bulgaarse roos. Deze wijn wordt in verschillende regio’s van het land geproduceerd, maar ik zal er heel snel twee benoemen: Karlovski misket en Sungularki misket. Allebei zijn afkomstig uit het zuidelijke gedeelte van het Balkan gebergte en genoemd naar de steden Karlovo en Sungurlare. 

Dymiat

Deze typisch Zwarte-zee-regio-wijn is persoonlijk een van mijn favoriete witte wijnen in de zomer. Dymiat is ook een lokaal druivenras (regio Balkan) welke bekend is vooral bij de wijnkenners. Deze lekkere wijn met een fris, zacht karakter en een discrete vanillie note is een uitstekend gezelschap aan tafel op een zwoele zomeravond. 

Gamza

Als je met nog een typisch Bulgaarse rode wijn kennis wil maken dan is Gamza misschien een goede keuze. Ik zeg misschien, omdat deze de sterkste, qua alcohol, wijn is. Geen wijn dus om de hele avond mee te borrelen. Gamza is een lokaal duivennras met een fijne smaak naar rode fruit. Gamza heeft niet de sterallures van Mavrud, maar is gewoon lekker en zonder kapsones en past die bij veel gerechten. De beste Gamza-wijn komt uit de regio langs de Donau. 

DSC_3647

Osmarski Pelin

Ik ga dit korte lijstje afsluiten met iets heel aparts en speciaal, namelijk een wijn met ingetrokken kruiden en fruiten. Pelin betekent alsem, een van de vele kruiden met welke de wijn wordt belegd. Er wordt gemaakt zowel witte als rode Pelin-wijn. Elke van de twee heeft zijn eigen recept, dat natuurlijk geheim is. De samenstelling van de kruidenmix varieert tussen 30 en 40 verschillende kruiden en fruiten. Èèn van deze fruiten is kweepeer, een uitstekend smaakmaker. En nog even over de Osmarksi. Osmar is de naam van het dorp, waar traditioneel de beste Pelin van Bulgarije wordt gemaakt. Om deze wijnen lekker te vinden moet je van bitter houden. Maar de smaak is zo rijk en spannend dat een glaasje witte koude Pelin zeker een cocktail kan vervangen in de zomer of de rode Pelin de glühwein in de winter. Voor de afwisseling! Deze wijn zal ik aanraden aan elke smaak-avonturier of culinaire ontdekker. 

Geef een reactie