5 tips als je met de auto door Bulgarije rijdt

Bulgarije verkennen met de auto is zeker een aanrader.  Je kan dit met de eigen auto doen, maar ook een auto huren is een goede en betaalbare oplossing. Auto huren in Bulgarije?: over alle do’s and don’t-s lees je in mijn volgende blog.

 

Bulgarije weg 016

1. Expect the Unexpected

De grote steden zijn wat verkeer betreft wat hectisch maar men is er ook gemoedelijk. Ze geven elkaar makkelijk wat ruimte of voorrang, iets wat hier bij ons in het westen niet gebeurd. Buiten de steden is het op de meeste plaatsen rustig en stil met weinig verkeer.  Wees echter wel altijd alert, Expect the Unexpected. Je kunt zomaar een groepje loslopende koeien, schapen of paarden tegen komen. Ook langzame ezel karretjes, landbouwvoertuigen of trage, oude vrachtwagens rijden op dezelfde weg. Kuilen of gaten in het wegdek, soms aangegeven met een vreemd voorwerp kom je zo nu en dan tegen.

2. Werken aan de weg: geen omleiding (meestal)

Als er wegwerkzaamheden zijn blijft de weg in de meeste gevallen gewoon open voor het verkeer. Je moet dan tussen de werkmensen en de machines door manoeuvreren over een gehavend wegdek. Er staan in de meeste gevallen verkeersregelaars met vlaggen of bordjes. De wegen kunnen vaak niet worden afgesloten omdat er geen mogelijk is om het verkeer om te leiden. Vooral in de bergen is maar een weg van A naar B waardoor afsluiten geen optie is.

3. Houd de regels goed in de gaten

De verkeersregels zijn gelijk met die in west Europa. Met de politie krijg je geen problemen als je je gewoon aan de regels houdt. Ze houden regelmatig snelheidscontroles maar deze worden ruim van te voren door de tegemoet komende mede weggebruik aangekondigd. Je zult dan merken dat er lichtsignalen worden gegeven door knipperen met groot licht. Knipperend groot licht betekent een ding in Bulgarije: politie om de hoek. De alcoholcontroles zijn daar ook heel streng.

Bulgarije weg 009

4. De ouderwetse kaart achter de hand

Het navigeren is ook nog een puntje van aandacht. Uit onze ervaring kan ik zeggen dat de standaard navigatiesystemen in de auto’s voor Bulgarije niet het beste is. Ik zou de route altijd van tevoren checken in Google Maps of op een ouderwetse papieren kaart. Bovendien als je voor de route onderweg iemand moet vragen, praat het makkelijker met een kaart erbij. Bulgarije heeft 2 netwerken van wegen. Het oude en nieuwe. Navigatiesystemen gebruiken beide door elkaar echter in het oude wegennet zitten veel in zeer slechte staat verkerende wegen. Deze moet je mijden. Het kan goed zijn om iemand te vragen, bij de receptie van een hotel bijvoorbeeld, wat de beste weg is naar je volgende bestemming.

5. Neem de tijd

Door het land rijden is echt een plezier: geen files, geen gekte, maar veel afwissende beelden van mooie natuur en kleine dorpjes waar het leven al decennia stil staat. En het duurt meestal wat langer dan wij gepland of verwacht hebben. Als je van punt A naar B gaat moet je er rekening mee houden dat het door de factor ‘unexpected’ wat langer kan duren dan de navigatie aangeeft.

Bulgarije weg 015

Geef een reactie