Op reis naar het gezonde water

 

Vanuit Sofia gaat onze reis deze keer naar Velingrad, dé plek van de spa (Sanitas Per Aqua) dus gezonder worden door water. 

Velingrad is een spa resort in het Gebergte Rodopi. Volgens ons is Rodopi ongetwijfeld het mooiste gebergte van Bulgarije en in Bulgarije zijn er in totaal 39 gebergten, goede concurrentie dus. Over Velingrad en het water vertellen we verder.

De route

Na een heerlijke lunch in Sofia zijn wij vertrokken richting Velingrad. De navigatie van de huurauto gaf bijna 3 uur reistijd aan. Dit vonden we een beetje raar, want de afstand Sofia-Velingrad is circa 135 km,  waarvan meer dan de helft snelweg. Vol enthousiasme en veel gelachen gingen we voor het gemak de autonavigatie volgen. Na een stukje rijden op de snelweg Trakia, welke Sofia verbindt met de Zwarte zee kust, gingen we het gebergte in. Gevoelsmatig veel te vroeg, maar goed: de navigatie bepaalt. De weg was niet in zijn beste staat, maar prima te rijden. Veel bochten achter elkaar met heel prachtig uitzicht: kronkelend tussen de bergen, mooi groen in juni, maar geen enkel teken van menselijk leven, totdat we een paar koeien op de weg zagen, heel rustig achter elkaar de weg volgend. Maar geen mens. Daarna een paar vrachtauto’s geladen met gekapte bomen. Dus helemaal in de middle of nowhere waren wij ook niet, ondanks geen bereik van gsm’s en 4G.

 

Bij de volgende vrachtauto heb ik de chauffeur gevraagd hoe ver we eigenlijk van Velingrad zijn, want wij waren heel onopgemerkt door het genot van de natuur en de vakantiestemming al bijna 3 uur aan het rijden. Geen bord, geen enkel teken van de beschaafde wereld behalve de chauffeur en zijn vrachtauto. Lachend om mijn verhaal van de duidelijk verdwaalde toerist met Bulgaarse afkomst heeft me die netjes uitgelegd waar en wat er is misgegaan en dat wij ons op dat moment circa 30 km van Velingrad af bevonden. Maar hij zei ook: het geeft niks dat jullie de oude weg zijn opgegaan, na nog 5-6 km worden jullie beloond voor deze omleiding. Heel mysterieus, maar wel een opluchting, want de regenwolken waren de blauw hemel steeds meer aan het betrekken.

Onze fout is eigenlijk dat wij de route niet hebben gecheckt voordat wij vanuit Sofia zijn vertrokken. Iets wat je als toerist zeker moet doen. In Bulgarije zijn er veel oude wegen (oude wegennetwerk van 40-50 jaar geleden of zelfs meer, die vervangen is door een ander nieuwe wegenstelsel) welke tegenwoordig minder of helemaal niet wordt onderhouden. Deze wegen hebben een lokale betekenis en worden afhankelijk van hun nut redelijk onderhouden, maar soms ook niet. Maar de oude wegen zijn goed aanwezig op karten en dus ook in de navigatie’s. Een route volgen via zo’n weg is puur een gok. De route checken vooraf op 2-3 verschillende manieren is een aanrader. Tot nu toe hebben wij de beste ervaring met Google en ‘ask de locals’. 

Terug naar de weg. Naar nog een kwartier rijden kwamen wij uit op de weg tussen de bergen, op een plateau met prachtige groene velden, vol wilde bloemen, grazende paarden, pittoreske huisjes in de verte en enorm uitzicht naar beneden van een lange rij van bergen. Achter ons stond een prachtig dennenbos, die als eerste door de geur duidelijk aanwezig was. WOW!! Het is een heel mooi gebied met een bekend naam (voor mij) Yundola. De plek ken ik vanwege de skipistes. 

 

 

De startende regen was het enige die dit idyllische plaatje verstoorde.

Na nog ongeveer een kwartier rijden hebben wij Velingrad bereikt.

Het hotel

Toen wij in Velingrad binnen kwamen was onze eerste indruk: een gewoon Bulgaars klein stadje, met de voor Bulgarije normale achterstand aan onderhoud van gebouwen, straatjes en openbare ruimtes. Deze eerste indruk werd duidelijk bijgesteld in de navolgende dagen. Wat gelijk opmerkelijk was dat op elke hoek van de straten waterbronnen aanwezig waren. Een groot bord hangt boven elke bron. Wat is dit? Het beroemde mineraalwater van Velingrad wat mensen uit de hele Balkan naar dit gebied trekt. Het bord zegt dat het water getest is door de Bulgaarse autoriteiten en de boetes die gekoppeld zijn voor het gebruiken van het water voor andere doeleinden dan drinken. 

 

Rijdende door een doodgewone wijk met steile smalle straatjes hebben wij aan de top van de heuvel ons hotel bereikt. 

De hotelkamer had een adembenemend uitzicht via het raam naar de bergen over de daken van de huizen en vanaf het balkon naar een prachtig bos en bijliggend veld, waarop een gezinnetje paarden een pasgeboren veulentje probeerde te leren lopen. Heel schattig!

 

De spa-faciliteiten van het hotel waren ook opmerkelijk goed: een paar binnen en buitenzwembaden, verschillende jacuzzi’s en sauna’s. De dagen erna heb ik enorm genoten van de beauty-behandeling en ik moet zeggen dat het personeel verrassend goed bekwaam was.  

Het ontbijt was heel goed, behalve de yoghurt. De yoghurt was niet goed, maar voortreffelijk! Geloof mij als ik dat zeg want ik ben een beetje een yoghurt-expert. Ik maak zelf yoghurt en ik weet best veel over dit godsgeschenk. Een compliment over yoghurt maak ik niet zo snel…

Deze prachtig plek in rust, goede verzorging en prima kwaliteit was ook heel betaalbaar. Super deal prijs-kwaliteit!

 

Velingrad

Velingrad heeft de naam “de spa-hoofdstad van de Balkan” gekregen de afgelopen jaren. De stad bestaat uit twee dorpen die aan elkaar zijn gegroeid. Een gezellig, goed onderhouden centrum met terrasjes en winkeltjes, een prachtig meer Kleptoesa met peddelbootjes, omringd door een park en terrasjes en een paar orthodoxe kerken is wat de stad hoofdzakelijk kan aanbieden. Eigenlijk Kleptoesa is meer dan een park, dit is een beschermd natuurgebied vanwege flora en fauna diversiteit.  De stad is best gezellig en rustig! De naam van spa-hoofdstad is volgens mij te danken aan twee dingen: het unieke mineraalwater en de goede faciliteiten. Ik heb goede worden geschreven hierboven over ons hotel, maar dit is niet het enige hotel die dat biedt. Er zijn tientallen hotels op dat niveau en welke je gaat kiezen is een kwestie van smaak. 

 

Het water

Het water van Velingrad komt uit de bergen uit verschillende bronnen met een temperatuur boven dertig graden. Het water is met ph rond 9 is heel goed voor detox. Eigenlijk het water wordt gebruikt inwendig en uitwendig zowel voor recreatie als onderdeel van therapie. Ik kan uit ervaring spreken dat na een spa-week in Velingrad klachten van artrose, vocht vasthouden en huidirritaties verlicht zijn.

Na een week vakantie Velingrad voelden ons als herboren. Ik kan me niet herinneren dat ik eerder op vakantie ben geweest en dat dit in zo een korte tijd zo’n positieve invloed op mijn gezondheid heeft gehad. Ik voelde me verfrist, lichter en meer flexibel. Alsof mijn lichaam een kleine 20 jaar jonger was.

Elke dag hebben wij tripjes en wandelingen in de omgeving gemaakt. Even auto pakken en rond rijden, uitstappen en genieten van natuur… Hier hebben wij nog niks gezegd over deze schitterende omgeving in de Rodopi, maar er valt zoveel te beleven dat het aparte blogs verdient.

 

Terug naar Sofia hebben wij via de goede route gereden. De weg was nog mooier tussen de bergen. Van links volgt de weg een rivier en van rechts een bergspoorweg, die smaller is dan de gewone spoorwegen. Het spoor is uit de tijd vóór de II wereldoorlog en de trein heeft een gemiddelde snelheid van 25 km/u. Je kan denken dat dit een attractie treintje is maar niks is minder waar. Deze trein verbindt de dorpen in de bergen en is het dagelijkse openbaar vervoer. 

 

Verderop onderweg trok onze aandacht de vele gezinnetjes ooievaars. 

De natuur in juni was een echte lente aan het vieren en we beleefde dat mee met al onze zintuigen.

 

 

Geef een reactie