7 leuke plekken om Plovdiv te beleven

Plovdiv of PLOVEdiv (leuk gevonden) is niet alleen een stad, maar een manier van leven. 

Dit zegt Maria, onze host in Plovdiv. Ze woont in Sofia, maar voor haar werk moest ze vaak reizen naar Plovdiv. Via de snelweg is Plovdiv in ongeveer anderhalf uur rijden bereikt. Toen we daar arriveerden merkten we dat de temperatuur minstens 3 graden hoger was, de zon scheen fel. Mensen zijn vriendelijk, iedereen glimlacht en je voelt dat de tijd wat langzamer loopt.  De stad is redelijk gevuld met prachtige en meestal goed onderhouden parken, historische schatten, die vakkundig worden bewaard, houdt de Bulgaarse traditie en de prachtige kunst. Bovendien zijn er talloze leuke, sfeervolle restaurants en cafés, waar je in rust een kop koffie kunt drinken of lekker eten!

Het is geen verrassing dat de stad werd gekozen als culturele hoofdstad van Europa 2019. Maria neemt ons mee voor een wandeling door de stad om de sfeer te kunnen proeven en te laten zien waarom het echt de moeite waard is om tot hier te komen. De plekken zijn in een praktische volgorde voor deze wandeling gezet.
Tip: Als je met de auto naar Plovdiv komt, parkeer je buiten de blauwe zone, die het hele centrum beslaat. Het is bijna onmogelijk om een ​​plaats te vinden, en de beste manier om de binnenstad met de kleine straatjes te verkennen is te voet.

Plovdiv 014

1. Het park “Tzar Simeon” is een goed begin voor je wandeling. Het park heeft een verscheidenheid aan prachtige planten, speeltuinen, mini-vijvers en fonteinen. Hier kun je ontspannen en energie opladen voor de aankomende wandeling. In het park bevinden zich ook de zogenaamde “zingende fonteinen”, die een van de trekpleisters van de stad zijn. Ze worden “zingende” genoemd, omdat de fonteinen s avonds (vooral tijdens de zomerperiode) verlicht zijn en de waterbewegingen zijn gesynchroniseerd met de aangename muziek. Er is ook een cocktailbar naast de fontein, waar je van een drankje kunt genieten tijdens deze water-muziekshow.

2. Het centrale plein is het begin van het voetgangersgebied in het centrum van de stad. 

Hier maken we een stop om te proeven, volgens Maria het beste, ijs in de stad bij ijssalon Alfredo. De shoping op deze grote autovrije winkelstraat slaan we dit keer over.

 

3. Het Antique Stadium Philippopel op het Djumaya plein is een van de best bewaard gebleven faciliteiten die teruggaat tot de tijden van het oude Rome. Philippopolis is een van de vroegere namen van de stad Plovdiv, genoemd naar de koning Philippus, de vader van Alexander de Grote. Voor iedereen die geïnteresseerd is in het verhaal, is een moderne hal gebouwd aan de voet van het stadion, waar een 3D-film hierover wordt geprojecteerd.

Op het plein bevindt zich ook de centrale moskee van Plovdiv, evenals een gezellig klein park voor ontspanning. Hier kun je werken van hedendaagse Bulgaarse kunstenaars zien en kopen. De straattegels op dit groene hoekje zijn bestrooit met  metalen letters van quotes van Bulgaarse auteurs.

4. Als men zegt de “oude stad” Plovdiv bedoelt men het gedeelte van de stad waarin huizen en gebouwen uit de Renaissance zijn bewaard. Tijdens het wandelen door de pittoreske  straatjes van het oude Plovdiv kun je genieten van de authentieke Bulgaarse architecturen stijl en geschiedenis. Je kunt mooie galeries zien en je onderdompelen in het leven van de Bulgaren in andere tijden. De goed bewaard gebleven huizen zijn omgebouwd tot musea, welke het verhaal van toen intact houden. Er worden hier vaak historische scènes nagespeeld, waarmee je de oude tijd volledig kan herbeleven.

5. Nebet tepe is één van de mooiste heuvels van Plovdiv, vanwaar je kan genieten van een spectaculair uitzicht over de stad. Plovdiv wordt ook de stad van de zeven heuvels genoemd, omdat het gebouwd en gegroeid is op deze zeven heuvels (tepes).  Hier nemen we een rustpauze in het traditionele Bulgaarse restaurant “Rahat Tepe”. Als aanvulling op de adembenemende uitzichten gaan we hier heerlijke Bulgaarse specialiteiten proеven.

6.  Het antieke Theater Philippopolis is een andere architectonische waarde bewaard sinds de tijd van het oude Romeinen. Het bijzondere aan deze faciliteit is dat het tot op heden wordt gebruikt. Hier zijn enkele van de grootste concerten in Bulgarije en meerdere van werelds grootste artiesten opgetreden. De sfeer van een concert met dit echte historische decor is magisch, een unieke belevenis.

7.“Kapana’’– last but not least – is een wijk dat ik gerust het hart van Plovdiv kan noemen. Kapana betekent val of valkuil vanwege de smalle straatjes. Hier kun je de meest interessante suggesties voor desserts, koffie en… kunst vinden. Het wordt ook wel een hipster wijk genoemd vanwege de alternatieve kunst en pubs. Deze wijk  ligt in heel smalle, maar zeer gezellige straatjes. Het ligt vol met piep kleine cafés of eetgelegenheden, die allerlei verleidingen kunnen bieden, zoals desserts, koffie en thee, drankjes…, geserveerd op een ongebruikelijke of ‘gekke’ manier. Dit is ook the place to be voor het nachtleven van Plovdiv, vanwege de intrigerende kleine bars die je kunt vinden.

We verteken uit Plovdiv met het gevoel dat nog veel te beleven is en de gedachten: I’ll be back!

Geef een reactie