Genieten van glas wijn op de meest romantische plek van Bulgarije

Ben je op vakantie aan de Zwarte zee en je wil toch een dagje niet op het strand liggen maar de auto pakken en iets van de land zien? Onze tip nummer één zal ongetwijfeld zijn het Kasteel van Balchik.

Dit is een van de meest romantische plekken die wij kennen.

Het kasteel is eigenlijk een complex van villa’s aan de zee, verspreid in een groot prachtig park met een botanische tuin. De kust van Balchik is bergachtig met witte kliffen en heel schilderachtig. De koningin van Roemenië Maria werd verliefd op deze baai en heeft deze plek gekozen voor een zomerse residentie. Het kasteel en de tuinen zijn ontworpen door een Italiaanse architect en zijn gebouwd in de jaren twintig van de vorige eeuw. Het kasteel kreeg de bijna meditatieve naam “Het rustige nest”. Nabij het hoofdgebouw zijn er andere villa’s van Roemeense rijke of intellectuele personen uit deze tijd. De koningin Maria was een schrijfster en ze trok kunstenaars en kunstliefhebbers naar deze plek. Het kastelen complex van Balchik werd snel een oase voor de culturele en intellectuele elite van toen.

Een mini Côte d’azur aan de Balkans.

De stijl van het complex is eclectisch: oud Bulgaarse, mediterrane, islamitische, oud Grieks en oud  Roemeense stijlen. Dit maakt deze plek ook zo betoverend, sprookjesachtig. Of invloeden uit het Bahai-geloof en de geestelijke eenheid van de mensheid? De tuinen bewaren een magische sfeer van liefde voor de spirituele in de zin van binding tussen geest, natuur en de vruchten van onze beschaving. Elke hoekje bewaart een eigen verhaal en straalt een gevoelige, inspirerende eenzaamheid van verbinding met de Universum uit. In de botanische tuin is  de verzameling van de cactussoorten  op een na de grootste van Europa, na Monaco.

Voor een wandeling en het genieten van de sfeer van het complex kun je makkelijk een volle dag uit trekken als je wilt. De botanische tuin met de vele soorten cactussen, de hangende tuinen, de waterval, de brug der zuchten, Nympheum, de allee van de wijn, de Engelse tuin, de allee der eeuwen zijn een paar van de prachtige objecten, welke je gaat aantreffen in de wandeling. De kleine kerk Stella Maris was heel speciaal voor de koningin Maria en natuurlijk voor de koppels, die daar getrouwd zijn. De complex is een van de meest prachtige trouwlocatie die we ooit hebben gezien…

Verder kun je op zo’n dag genieten van de verse vis en koude drank op het zee terras van het restaurant Korona (de kroon). Een glasje witte wijn is zeker een aanrader, want in de regio worden goede witte wijnen gemaakt. Of een proeverij van exclusieve Bulgaarse wijnen in de villa Nikolai nemen. Een tentoonstelling of een ander culturele evenement kan ook verrassend leuk uitpakken tijdens een dagje aan het kasteel. De artistieke sfeer is nog steeds goed te proeven daar. Maar vooral in de zomermaanden juli-augustus is deze plek ook heel toeristisch. Het kasteelcomplex is het hele jaar door geopend maar onze favoriete tijd van het jaar om deze plek te bezoeken is toch mei, Maar niet rond 1 mei (officiële feestdag in Bulgarije en Roemenië). Dan is alles vol in bloei en is het minder toeristisch dan in de zomer. Meer info is te vinden op de officiële site.

bulgarije Balchik 013

Geef een reactie