8 tips om te genieten van een weekendje Sofia

 

1. Genieten van het terrasjes pikken

Sofia is een bruisende stad met een heel gevarieerd uitgangsleven: van moderne cocktailbars tot traditionele tavernes; van Italiaanse en oriëntaalse restaurants tot klassieke Bulgaarse, van kleine patisserie zaken tot uitbundige nachtclubs.  De Bulgaren hechten veel waarde aan de privacy en vaak zijn er restaurants en cafés met een achtertuin of een terras afgeschermd met groen. Maar er is een straat in Sofia waar het niet zo is.  Boulevard Vitosha (door de locals Vitoschka genoemd) is een verkeersvrije straat in het hartje van Sofia, bestrooit met tientallen terrasjes.  Er is genoeg keuze aan verschillende cafés en restaurantjes en de meeste zijn 24/7 geopend.  Je kan op elk moment van de dag een kop koffie of een glas bier bestellen en genieten van alles wat er op straat gebeurd.

2. Genieten van de Bulgaarse keuken

Er zijn veel goede restaurants met de typisch Bulgaarse keuken in Sofia. Maar onze voorkeur valt toch op restaurant Stastlivetsa. Waarom? De keuken en de ambiance.  In eerste instantie kun je denken dat dit niet echt typisch Bulgaars is, omdat het niet gelijk overeen komt met de cliché beelden van Bulgarije. Maar voor mij als Bulgaarse is het een feest van herkenning uit mijn jeugd: van vorkjes en kantwerk tot een-pans gerechten en desserten. Een herkenbare nostalgie van geur en smaak. Het eten daar is een echt genot.

Er zijn twee restaurants Stastlivetsa in Sofia, die heel verschild qua inrichting zijn.  Wat overeenkomt is de goede keuken en fijne sfeer. Tip: reserveer een tafel vooraf.

3. Genieten van het lokale bier

Goed bier op vakantie vinden we belangrijk, toch? Kun je voorstellen dat je pilsjes gaat drinken hoeveel je wilt, zonder dat je de glazen gaat tellen. Of dat je voor het bijvullen niet op de ober moet wachten.  Deze plek, droom van elke bierliefhebber, hebben we ontdekt door een goede tip uit de familie.  Het bier tap je zelf uit de muur en op het einde reken je per liter af. Bij elke tafel is zo een handige installatie gemonteerd. Neem zelf een kijkje bij de Ale house.

4. Genieten van de binnenstad

De beste manier om de meeste bezienswaardigheden van Sofia in één wandeling te zien zijn de beroemde gele straatstenen te volgen. De gele straatstenen zijn een van de symbolen van Sofia als hoofdstad van Bulgarije. De straatstenen zijn gelegd in het begin van de 20-ste eeuw op de pleinen en straten van de oude binnenstad. Deze verbinden de belangrijkste staats- en culturele gebouwen van Sofia. De stenen hebben de gele kleuren te danken aan de mergel. Als je de gele straatstenen volgt kun je in één wandeling van ongeveer twee uur de hoogte punten van Sofia gezien hebben: het Parlement, de kathedraal Aleksander Nevski, Nationale art gallery, het Koninklijk paleis en nog veel meer. Onderweg zijn verschillende bronnen met drinkwater, kleine parkjes, kunstenaars, drink- en eettentjes. De drukte van de hoofdstad wisselt af met de rust van de binnenstad. We hebben samen deze wandeling tig keer gemaakt en toch ontdekken we keer op keer nieuwe dingen om van te genieten. De laatste keer het café bij het museum. Dit is een oase van rust en back in time.  We drinken niet iedere dag koffie in de gezelschap van archeologische vondsten… Deze aparte sfeer moet je zelf beleven.

Sofia de gele straatstenen wandeling

5. Genieten van het lekkere eten

Om een keuze te maken van lekker eten in Sofia is heel lastig, omdat er enorm veel aanbod is van leuke eettentjes. We hebben er drie uitgekozen die heel verschillend van elkaar zijn. Maar bij alle drie hebben we enorm genoten van het eten en drinken en van ambiance en bediening.

Het restaurant Moma serveert de typisch Bulgaarse keuken op een fijne manier gepresenteerd. Een aanrader is het traditionele Bulgaarse gerecht van uien, groenten en vlees geserveerd in vers gebakken brood. Het vlees op BBQ is ook voortreffelijk en als je vlees gegrild op een sabel bestelt wordt deze aan tafel geflambeerd.

De tweede keuze van ons is een nieuwe plek, een beetje alternatief maar heel populair bij de jonge instagramers. De zaak heet Made in blue.  Het restaurant ligt in een klein straatje in het centrum van Sofia maar weg van de toeristische routes en drukte van de stad. De keuken is niet alleen Bulgaars naar wel heel creatief en leuk gepresenteerd. Voor lekker eten en lekker chillen is dit een echte aanrader. Tip: vooraf reserveren.

Een snelle hap maar toch met smaak van huisgemaakte volwaardige gerechten, bovendien uitstekende bediening en prettig sfeer is toch de keuze weer voor Happy. De menukaart wisselt met de seizoenen mee wat we op zicht heel prettig vinden. Bij veel tentjes in Bulgarije kun je huisgemaakte limonade krijgen maar daar vind ik het toch een van de betere.

6. Genieten van een mooi uitzicht over Sofia

De mogelijkheid de drukte van een miljoenenstad af te wisselen met het genieten van de natuur is voor ons heel aantrekkelijk. Sofia is omringt door bergen, waar je kunt wandelen of skiën. Op een zonnige zomerdag gaan we graag met de kabelbaan vanaf de villawijk van Sofia,  Simeonovo tot het berghuis Aleko. De informatie over de kabelbaan is helaas alleen in het Bulgaars.

Er is openbaar vervoer die tot Simeonovo gaat maar we pakken liever een taxi (tip: informeer vooraf wat de prijs is). We nemen dan een picknick-tas mee en na een wandeling genieten we enorm van het uitzicht over Sofia

7. Genieten van het gewone leven

Sofia is een stad met veel parken en groen. We hebben hier gekozen voor twee symbolische parkjes van Sofia: het park rondom het Nationale theater Ivan Vazov en het park rondom NDK (Nationale paleis van Cultuur). Op deze twee plekken gebeurt er van alles in het dagelijkse leven: mensen spreken met elkaar af, verliefde koppels ontmoeten elkaar, mensen spelen schaak en het is het beginpunt voor de gratis tour door Sofia. Wil je dit als local beleven: koop een zakje nootjes bij een kiosk in de buurt, vul een flesje water bij een van de waterbronnen, ga op een bankje zitten en geniet van alles wat er om je heen gebeurt.

8. Genieten van de lokale mark

De bedekte markt van Sofia bevindt zich in het centrum, circa 50 m van het standbeeld van Sofia, tegen de moskee. Ondanks de centrale ligging is deze plek echt niet toeristisch. De markt bevindt zich in een monumentaal pand uit heet begin van 20 eeuw in de industriële stijl van die tijd. Alleen al een bezoek aan dat gebouw is al de moeite waard. Het pand is altijd een markt geweest. Vroeger waren de boeren uit de omgeving hier van alles aan het verkopen. Tegenwoordig is dat minder maar hier kun je verschillend lokaal eten, drankjes en andere producten kopen.

 

Geef een reactie