Ma – Mart – Martenitsa

Het is altijd leuk op de eerste dag van maart in Bulgarije te zijn. Dan kleuren de straten en de mensen in wit en rood. Waarom?

Het woord Martenitsa stamt af van de maand maart. Martenitsa is een sierding of een amulet. Van oorsprong is dit gemaakt van een draad van gedraaide witte en rode wolharen of kwasten van beide kleuren. Wit staat voor schoon en fris. Rood, de kleur van het bloed, is voor goede gezondheid. De traditie luidt dat  de oudste vrouw in de familie zelf de martenitsa’s maakt en deze op 1 maart om de polsen van de kinderen draait. Ook op de voordeur worden ze ophangen om de kwade geesten weg te jagen.

Waarom in maart? Volgens de Bulgaarse belevenis is maart de enige vrouwelijke maand in de kalender en dit betekent wispelturigheid maar ook het begin van het nieuwe leven – de lente.

Voor slecht of goed is Bulgarije een land van tradities.  De martenitsa is een oude traditie, die goed bewaard is gebleven tot op de dag van vandaag, maar groeit ook met de tijd mee.

In onze dagen is de martenitsa een gezellige sociale gewoonte. De familieleden, vrienden en collega’s geven aan elkaar martenitsa’s als symbool van de komende lente en wensen goede gezondheid en geluk toe. Het ontwerpen van martenitsa is een kunst geworden, waarin ook andere symbolen zijn ingebouwd: gouden munten voor rijkdom, klavertje vier voor geluk en de kleur groen erbij als de kleur van de lente, maar ook de Bulgaarse vlag (wit, groen, rood).  De straten zijn vol met gezellige pop-up krampjes, die alleen voor de laatste dagen van februari verschijnen om martenitsa’s te verkopen. Het verkopen van matenitsa’s is tegenwoordig ook vaak gekoppeld aan een of andere goede doel.

Martenitsa draag je tot dat je de eerste bloeiende boom ziet. Dan haal je de martnitsa van je af en hang je deze aan de boom.

Martenitsa is een heel gezellig, leuke en frisse traditie. Als ik in mijn Maastrichtse keuken rolletje rood-wit draad zie, glimlach ik elke keer denkend aan de martnitsa…

20160801_121953

Geef een reactie