Wijn proven in een tombe van Thracische koning

Vrienden wilden ons verrassen door het boeken van een weekendje weg, niet te ver van Sofia. ‘’Wij gaan naar Starosel’’, zeiden ze. Dit is een plek echt voor jullie: mooi natuur, rustig gelegen, cultuur en traditie, lekker eten en – last but not least – uitstekende wijnen. Het klonk veelbelovend.

In de ochtend vertrokken we van Sofia richting Plovdiv. Via de snelweg Thracia hebben we na ongeveer anderhalf uur Plovdiv bereikt.  Van daaruit ging de weg tussen de dorpjes, kruipend de zuidelijke berghellingen van de Balkan op. Na nog iets meer dan een half uur kwamen we aan bij een brede parkeerplaats in de middle of nowhere. We stapte uit de auto en… wow! De lucht is het eerste wat je zintuigen verrast: zacht, iets kruidig, een beetje zoete zomerse geur… Het voelt meteen goed. Wat je daarna ziet zijn de druiven gaarden, zover het oog reikt. Het voelt als een zomer, zoals een zomer in augustus bedoeld is.

De bestemming van onze weekend-verrassing was wijn-complex Starosel. Dit is een modern spa-hotel in de traditionele Bulgaarse stijl in het midden van de wijngaarden. Daar wordt ook de wijn gemaakt. Er is heel veel authenticiteit, van de inrichting van de hotelkamers tot het verse en pure eten. Na een middag van chillen aan het zwembad was het voortreffelijke diner een hoogtepunt. De salade smaakte naar net-uit-de-tuin-geplukte tomaten en vers gemaakte feta en het ging zo maar door. Maar de smaak van de Merlot van die avond zal ik nog lang herinneren: diep, fruitig en iets warm zomers… Het geheim van de smaak werd de volgende dag onthuld.

Na een goede nachtrust hebben wij een privé rondleiding gekregen door de distilleerderij en uitgebreide proeverij in de wijnkelder … of beter gezegd de wijn-tombe. Hier moet ik toelichten dat Starosel zich in een gebied van Bulgarije bevindt, dat bekend is als de “Vallei van de Thracische koningen”. In dit gebied van het land zijn de laatste decennia graftombes gevonden van de Thracische koningen uit de 4e eeuw vóór Christus. Veel gouden schatten zijn er gevonden, die bevestigen een rijke en ontwikkelde beschaving. De Thracische cultuur is ook bekend met het maken van wijn, de oudste wijncultuur van Europa.

Terug naar ons wijnproeverij: in het complex Starosel is de wijnkelder gemaakt in de vorm van een Thracische tombe met veel detail en wordt op een stijlvol manier aan de rijke geschiedenis een moderne draai gegeven. Met respect voor de wijncultuur.

In deze sfeervolle ambiance hebben wij de verschillende soorten van Starosel geproefd: Merlot, Shiraz, Muscat en uiteraard mijn favoriete Mavrud. Zo hebben we begrepen dat de onvergetelijke smaak van de Merlot te danken is aan de fruitige smaak van de druiven maar vooral aan de eiken wijnvaten. En nog meer…? Dat hoor je zelf als je deze plek bezoekt.

Er is nog iets om zelf te ontdekken: de spa en het speciale wijn-treatment. Wij hebben dat gemist door de tijd met onze vrienden door te brengen, maar wij gaan zeker nog terug daarvoor.

Vakantie Bulagarije Starosel 015

Geef een reactie