Zaterdag yoghurtdag

Zelf yoghurt maken is heel makkelijk qua bereiding. Maar om daar aan te beginnen moet je er een missie van maken. Het start met het halen van de rauwe melk bij de boer: Limburgse melk voor de Bulgaarse yoghurt.  Nog op een mistige dag als vandaag levert deze onderneming prachtige beelden van het landschap op. De hond is ook blij met de wandeling.

Thuis kook ik de melk. En de rest is het recept van mijn moeder volgen: de juiste temperatuur en een goede starter. De melk en de starter door elkaar roeren en het mengsel in de yoghurtmachine zetten. Na ongeveer 4 uur heb ik een potje lekkere, gezonde yoghurt voor elke dag van de week. De melk die over is zet ik in een traditioneel aardewerk pot en maak ik daarin de yoghurt voor het weekend. Het resultaat is een dikke, romige yoghurt, zonder kunstmatige toevoegingen. Puur natuur! Verder zorgt de yoghurt voor veel variaties in de keuken, maar daar kom ik een andere keer op terug.

Over de afkomst van de yoghurt zijn er verschillende fabeltjes. Maar het feit is dat de goede bacterie, die de melk zuur tot yoghurt maakt de naam ‘Bacillus Bulgaricus’ heeft. Dit is misschien de meest beroemde Bulgaarse bijdrage aan de wereld-gastronomie. Nog steeds maken veel gezinnen zelf yoghurt, zelfs jonge mensen in de grote steden. Voor de meeste Bulgaren is het pure en persoonlijk bereide eten zeer belangrijk. ‘Weet wat je eet’ is de strekking.

Een museum van de yoghurt is aanwezig in het dorp Studen Izvor, ongeveer 100 km van Sofia af. In het nabij liggende stadje wordt jaarlijks een nationale yoghurtfestival georganiseerd. Maar In verschillende regio’s van het land worden regelmatig ook andere evenementen met het thema yoghurt gehouden.

Geef een reactie