Veliko Tarnovo: edel en romantisch

 

Veliko Tarnovo is de middeleeuwse hoofdstad van Bulgarije of de stad der Tsaren genoemd. Deze stad bevind zich in het topografische midden van het land op de heuvels van het Balkan gebergte langs de schilderachtige meanders van het rivier Jantra.      Veliko Tarnovo is een symbool van wat ik als Bulgaarse spirit kan noemen: trots, onafhankelijkheid en respect voor de historie en tradities.  De stad is een combinatie van glorieuze geschiedenis van overwinningen, rijkdom van ambacht, culturele nalatenschap en adembenemende natuur.

Ik was zeven toen mijn moeder geschiedenis ging studeren aan de Universiteit van Veliko Tarnovo en ik mocht mee tijdens de herfstvakantie. Wij stapte uit de trein en ik was gelijk  verbluft door de stad met de vele pittoreske huisjes ‘uitgestrooid’ over de heuvels. Op straat waren veel jonge studenten te zien, discussiërend of bezig met schilderen of tekenen. De stad ademde geschiedenis, kunst en romantiek geïnspireerd door de unieke natuur. Dit was voor mij liefde op het eerste gezicht.

 

Ongeveer 40 jaar later kwam ik met Richard op een herfst avond weer in Tarnovo. Wij stapte uit de auto voor de deur van een klein gezellig hotel in de oude stad en de reuk van brandend hout en vers gebakken brood liet me gelijk terugdenken aan de stad die ik  jaren geleden voor de eerste keer zag. Dit was een gevoel van het ontmoeten van een oude liefde. Wij gingen op zoek naar een van ons favoriete restaurantjes in Tarnovo (Hadji Nikoli, uitstekende wijnen). We liepen door de straatjes in de avond: stil, vredevol, romantisch en mooi… De ochtend daarna werden wij waker in ons hotelletje tegenover de middeleeuwse citadel. Dikke mist lag over de heuvel van de adellijke burcht. Het was een onbeschrijfelijke indruk: alsof je in een sprookje of in een Harry Poter-film bent wakker geworden.

 

Een wandeling over de Samovodskata cherschja (de straat van de ambacht in de oude stad) kan voor ons niet ontbreken bij een dagje Tarnovo. Het ziet uit als een straatje van een open-lucht museum met kleine winkeltjes en makerijen, maar het is niet helemaal zo. Natuurlijk is deze plek toeristisch, maar voor veel mensen, die daar wonen en werken is dit de manier van leven, het echte leven. Tijdens de wandeling ging de riem van de cameratas van Richard los, het stiksel was gerafeld. Verderop liepen we bij een leermaker naar binnen. Hij naam de tas en zei dat we kop koffie konden gaan drinken en over half uur terugkomen.  Toen wij na een half uurtje terugkwamen was niet alleen het stiksel gerepareerd maar de hele riem was op nieuw gestikt en het leer opgefrist: “Die was ook niet goed en het was een kwestie van tijd dat dit ook kapot zou gaan”.  Op de vraag: “Wat krijg je van ons?”, zei hij “Kop koffie…”. Hij vond het gewoon leuk om te helpen en om even met ons bij te kletsen. Dat doe je alleen als je liefde hebt voor wat je doet…

Het zal niemand verbazen als ik zeg dat Veliko Tarnovo een van onze favoriete plekken in Bulgarije is. De centrale ligging van de stad maakt het voor ons makkelijk bij elke route door het land dat wij doen om altijd een stop in Tarnovo in te lassen. Daar beleven wij Bulgarije op zijn best.

 

 

 

Geef een reactie