Varna, waar een leuke vakantie begint

Hier begint vaak onze vakantie in Bulgarije: Varna. Als je het vliegveld verlaat merk je aan de lucht dat  op je vakantiebestemming aangekomen bent. Er hangt in lucht een belofte naar strand en lekker leven. Varna is genieten van zon, zee, leuke strandtenten, lekkere verse visgerechten en fijne wijnen. Maar de stad Varna bidt heel veel meer.

In Bulgarije wordt Varna vaak genoemd als de zee- of zomer-hoofdstad. Varna is na Sofia en Plovdiv de grootste stad van Bulgarije.

Voor de wereld is Varna bekent als de regio van de Varnacultuur. Een zeer ontwikkelde cultuur van ongeveer 4500 v. Chr.  met de oudste gouden sieraden ter wereld, die tot nu toe ontdekt zijn. Heb je hier nog nooit van gehoord? Ontdekking waard dus!

Varna is een unieke stad, een mix van academisch, zakelijk, toeristisch, haven , vakantie en uitgaansleven. De stad is ook een mix van eeuwen oude geschiedenis. Waarom werkt deze mix?

Toen ik studeerde in Varna was (en nog steeds is) het park aan de zee mijn favoriete plek. Deze wordt ook genoemd de Tuin aan de zee. Dit park is de groene loper (4 – 5 km lang) door de stad en volgt de lijn van de zeekust. Deze groene strook splitst de stad in twee gedeeltes: zakelijke, alledaagse en vakantie-, strandgedeelte. Deze twee gedeeltes hebben een heel andere dynamiek, sfeer, stemming en uiterlijk.

Varna-stad was/is  om te studeren, werken, shoppen, dingen regelen. Dit gedeelte is druk op straat, files op de weg en alles wat je kan verwachten van een stad met grote bedrijven en centrum van de regio.

Varna-strand is om uit te gaan, chillen met vrienden, sporten en ontspannen.  Je loopt 5 tot 15 minuten door het groene park en je komt terecht in een vakantiewereld in de zomer of in een oase van rust op het winterstrand.

Twee werelden die gesplitst zijn door een tijdmachine.

Varna heeft veel te bieden in beide werelden en is een echte aanrader voor een lang weekend.

Als je een trip naar Varna wilt doen, dan hebben wij een tip voor je: bedenkt van te voren hoe je de dagen gaat invullen om in te schatten of je een huurauto nodig hebt of niet. Het openbaar vervoer gaan wij niet snel aanraden. Niet omdat dit slecht is maar omdat het een beetje onoverzichtelijk is. Er zijn in de stad een paar gebieden die autovrij zijn en dit maakt de verbindingen wat ingewikkelder.

Als je de stad wil verkennen door de binnenstad of langs de kust is het prima te voet bereikbaar. Van het vliegveld tot aan het hotel is een taxi ook een goede oplossing. Het vliegveld ligt ca 10 km van het centrum van de stad af. 

Verder kun je kiezen Varna te beleven of te verkennen. Of een combinatie van beide. Hier enkele van onze favorieten plekken op een rijtje:

  1. Archeologisch museum en de vondsten van de Varnacultuur (6000 jaar oud) en alleen daarvoor verdiend het een grote bekendheid. Een unieke reis door menselijke cultuur.
  2. Romeinse thermen (2500 jaar oud): een van de grootste baden van Europa in de stad die in die tijd Odesos hete. Dit is een magische plek binnen in de drukke stad welke in de zomeravonden ook tot een openlucht theater wordt omgetoverd.
  3. Retro museum: een uitstapje naar de communistische tijd van Bulgarije. Het museum is een verzameling van vooral auto’s uit die tijd, maar ook andere voorwerpen. Heel grappig!
  4. Het marine museum: een relatief klein maar heel stijlvolle verzameling.

Varna-strand: een wandeling door de zee tuin is een plezier in elk seizoen.  Dit park is het werk van de hovenier die de tuinen van Schönbrunn en Belvedere in Wenen heeft aangelegd. De lengte van de park is ongeveer 3,5 km met veel strandtenten.

Bij een dagje aan de zee tuin van Varna kan een bezoek aan de dolfinarium niet ontbreken. Dit dolfinarium biedt een grappige show die ook vermakelijk is voor volwassenen.

Natuurlijk terrasje pikken in Varna. Varna is bekend met de vis-specialiteiten en wijnen als Souvignon blanc en muscat. Over onze favoriete gerechten uit Varna lees je hier.

 

Geef een reactie