Albena, mijn “Una Paloma Blanca”

 

 

Albena is een vakantieresort aan de Zwarte Zee, gebouwd in de jaren 60. In die tijd was dit een populaire badplaats voor de communistische elite.  Het resort werd in de jaren 70 bezocht door grote leiders zoals onder andere Fidel Castro.

In die tijd was ik kind en alleen de naam Albena was voor mij een symbool voor chic, grote klasse en ontoegankelijkheid. Ik kan me mijn eerste familie stranddag in Albena herinneren: de luxe ijskraam  en “Una Paloma Blanca” uit de speakers (het liedje van George Baker was een grote hit in die tijd in Bulgarije). Heel fijn gevoel van een gelukkige onbezorgde, vakantietijd…

Er is veel veranderd in Bulgarije sinds toen, maar Albena niet echt. Het resort is gelijk gebleven en de sfeer van de gouden jaren 70-80 is nog te voelen. Het resort is populair voor vakantie (ook all inclusive) bij jonge stellen met kinderen of oudere koppels. Er zijn redenen daarvoor: rustig, geordend, voorzieningen en strand. De hotels zijn functioneel gerenoveerd en het resort is netjes onderhouden. Een beetje retro gevoel is wel aanwezig. En dat back-in-time vinden wij prachtig!

Albena herken je direct  door de karakteristieke architectuur. De meeste hotels zijn galerijgebouwen in een trapvorm met balkons richting de zee. De architectuurvorm wordt ook geassocieerd met gespreide vogelvleugels. De witte vogels op het strand, tussen de bossen en de zee…. Er is veel groen tussen de hotels en ’s avonds koelt het prettig af. Na een warme dag zonnen en zwemen is het heel fijn ’s avonds een vestje bij je te moeten hebben.

Het strand is ongeveer 4 km lang, bedekt met fijn goudkleurig zand. Dit is goed breed, zodat de parasols niet te dichtbij op elkaar staan.

De zeebodem is ook fijn glad en schoon. Soms, het ligt aan de waterstromen, worden groene algen op de strand gespoeld, wat opzicht weer een teken is voor levend zeewater. De zeekust langs Albena wordt heel geleidelijk diep en dit is wel aangenaam en heerlijk voor kinderen om in zee te spelen.

Langs de strand is er ook een promenade met tentjes: fijn voor een wandeling s avonds of een fietstocht. Er zijn een paar nachtclubs, maar Albena is niet de place to be voor een uitbundig night life. Door het resort loopt een boulevard met winkeltjes en fun activiteiten, kunstenaars en kroegen en dit is in de avonduren de meest drukke plek van Albena.

Albena is gebouwd langs het natuurreservaat Baltata. Dit is een rijk aan zeldzame flora- en faunasoorten moerasgebied in een riviermonding. Vooral wilde lente-bloemsoorten maken dit gebied prachtig maar ook beschermd.

Varna ligt op ongeveer 30 km afstand van Albena en dit is handig voor de verbinding met de luchthaven. Er zijn het hele jaar door vluchten van Eindhoven naar Varna. Verder heeft Varna en de omgeving veel te bieden en een dagje sightseeing of shoppen is een echte aanrader.

En nog een tip uit de omgeving: bezoek aan het dichtbij liggende stadje Balchik en een van de meest romantische plekken van Bulgarije: het zomerkasteel van koningin Maria omringt door een prachtige botanisch tuin. 

im001390

Geef een reactie