Richard’s top 10 Bulgaars eten en drinken

1. Mastika

Bulagrije_drank_mastika 01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze sterke drank op basis van anijs heeft een alcoholgehalte van 47%. De smaakt lijkt wat op de Griekse Ouzo alleen meer pit. Het lekkerste is het om deze rechtstreeks uit de diepvries te drinken. Ook help dit drankje uitstekend bij maagklachten.

2. Ezik (tong)

Mijn Authentieke Bulgaarse Recept

Dit is voorgekookte kalfs- of varkenstong, geserveerd in twee verschillende varianten. De eerste variant is gebakken in boter, de tweede is gepaneerd. Dit is een mals stukje echt vlees. Meestal bestel ik dit als warm voorgerecht.

3. Tsatsa

Het zijn kleine in meel gedraaide en in olie gebakken visjes, die je met kop en staart kunt eten. Heerlijk op het terras samen met een lekker koel pilsje. Vooral bij de strandtentjes waar de visjes net vers gevangen zijn.

4. Kartofki

Ook dit gerecht hoort bij het bier. Dit zijn eigenlijk gewoon frietjes. Een lekkere, verrassende variant is kartofki sirene oftewel frietjes met geraspte feta.

5. Katak

  Mijn Authentieke Bulgaarse Recept

Deze starter is lekker met de eerder genoemde Mastika en uitgesmeerd op geroosterd brood. Het is een combinatie van feta, gegrilde paprika en yoghurt, fijngemaakt tot een mouse.

6. Parlenka

Dit platte krokant gebakken ronde brood is een echte aanrader. Het is een brood gebakken op kolen. Dit brood is in verschillende varianten te proeven: met of zonder kruiden, met of zonder feta of kaas. Naturel en de knoflook versie zijn mijn favorieten.

7. Vlees op sabel

Bulagrije_eten_messo

 

 

 

 

 

 

 

 

Hierbij gaat het om op BBQ gegrilde stukken vlees op een spies. Dit kan een mix zijn van verschillende soorten vlees of enkel kip, rund of varken, maar de smaken zijn vrij naturel. Tussen het vlees zitten meestal stukken paprika en ui. Oer lekker!

8. Boehti

Mijn Authentieke Bulgaarse Recept

Voor ontbijt eet ik graag deze lekkernij. Het zijn stukken deeg die in hete olie zijn gebakken. Lekker met honing, jam of gewone suiker.

9. Abrikozengebak

Mijn Authentieke Bulgaarse recept

Verse uit eigen tuin afkomstige abrikozen verwerkt in een wat simpel gebak met roomboter…. klein stukje zomer op je bord. Heerlijk op een zomerse middag bij de koffie.

10. Gedroogd vlees

Een van mijn absolute favorieten!. Wij kennen de kaasplank in plaatst van een toetje. Voor dezelfde redenen kennen ze in Bulgarije de plank met het gedroogde vlees als nagerecht of als een borrel-plank. Er zijn enorm veel verschillende soorten gedroogde worsten en stukken vlees in verschillende kruiden, vers gedroogd en zelden geroken. De smaak zit vaak in de kunst van het dun snijden, in de exacte dikte. Dit is een ervaringskwestie in combinatie met het juiste mes.

Geef een reactie