Ons favoriete wandelrondje door Sofia

 

“Bulgarije is een mooi land buiten Sofia” zei Richard bij zijn eerste bezoek aan Sofia. Dit was vlak na het millennium.  De communistische nalatenschap was toen heel zichtbaar.  De stad trok veel mensen uit het land aan vanwege de werkgelegenheid  en  de mogelijkheden voor ontwikkeling. Zo groeide Sofia snel maar op gebied van wegen, openbaar vervoer en voorzieningen was er achterstand. De stad was chaotisch en neurotisch. Dit was toen.

Inmiddels is Sofia enorm veranderd.  Veel nieuwbouw, vooral moderne business- en shopping centra, maar ook de infrastructuur zoals de metro door de stad. Ook de sfeer, de vibe is anders. Meer fris, jong, chil en een leuk uitgangsleven.

Sofia is heel veelzijdig. Het woord hoofd-stad in Bulgaars kun je ontleden en vertalen als honderd-gezichten (sto-litsa). Opvallend, toch?

Wij grijpen elke mogelijkheid aan om er naar toe te gaan. Laatst waren we er om zaken te regelen en wij hebben een hotel uitgekozen met een gunstige ligging daarvoor. Zo heb ik het gezicht van de klassieke stad Sofia herontdekt. De stad heeft de laatste jaren een make-over gehad. Veel gebouwen zijn opgeknapt met dе bewaarde stijl van de oude glorie van de stad, namelijk de jaren tussen 1879 (toen werd Sofia hoofdstad) en de tweede wereldoorlog. In deze periode van groei en ontwikkeling van het koninkrijk Bulgarije zijn veel imposante en mooie gebouwen neergezet.

Ik neem jullie mee met een wandeling door kleine karakteristieke straatjes, significante voor Sofia gebouwen en belangrijke voor de staat Bulgarije punten.

Map klassiek Sofia

A. De rondwandeling begint bij het hotel van ons verblijf: COOP Hotel Sofia / COOP Hotel Sofia, ulitsa “Iskar”, Sofia, Bulgarije (=J) 

B. National Opera and Ballet, ulitsa “Vrabcha”, Sofia, Bulgarije

Cathedral Sv. Alexander Nevski. Een van de symbolen van de stad Sofia een een van de grootse orthodoxe kerken ter wereld.

C. Restaurant Stastklivetcha, ulitsa “San Stefano” 22, Sofia, Bulgarije: Een restaurant met uitstekend keuken in de stijl van het oude Sofia… helemaal in te duiken in de jaren 30 van de vorige eeuw. 

D. Ploshtad “Orlov most”, Sofia, Bulgarije: de beroemde brug van de adelaars. Een ander symbool van de stad. Aan de zijkant van de brug is een mooi park met vijver met waterfietsen en leuke tentjes.

E. Sofia University, bulevard “Tsar Osvoboditel”, Sofia, Bulgarije.

F. Ploshtad “Narodno sabranie”, Sofia, Bulgarije: het plein voor het gebouw van het Bulgaarse parlament

G. ul. “Dyakon Ignatiy” 5, 1000 Sofia Center, Sofia, Bulgarije

Nationaal theater Ivan Vazov en het park met de fontein aan de voorkant van het gebouw

Een relax en mooie plek in het midden van de stad die de sfeer van Sofia ademt. Je kan op de bank zitten en genieten van wat er om je heen gebeurt.

 

Bulgaars Historisch museum

Het oudste bewaarde gebouw van Sofia. Stijlvol museum met antieke voorwerpen. Het sfeervolle café bij het museum is een echte aanrader.

H. Rotonda, ulitsa “Saborna”, Sofia, Bulgarije. Rotonda is de naam van de oude christendom kerk. De kerk is gebouwd in de 4 eeuw n.Chr. en is omringt door staatsgebouwen uit de communistische tijd en fashion boutiques…. Een unieke combinatie van verschillende epochen. 

I. Église Sveta Petka Samardjiiska, Sofia, Bulgarije

Als je van hotel Sheraton de trappen naar beneden voor de metro neemt en je stopt bij de oude kerk, kijk dan naar boven en in een oogopslag neem je meer dan 3000 jaar geschiedenis op. Van Romeinse uitgravingen tot moderne bankgebouwen. Een fascinerend unieke plek! Daar zie je ook het beeld van de heilige Sofia, het symbool van de stad. Als je dan de trappen naar boven neemt kom je bij Tzum, het oudste warenhuis van Bulgarije.

 

 

Geef een reactie