Stella’s top 10 Bulgaarse gerechten

Voor iemand geboren en opgegroeid in Bulgarije is het bijna onmogelijk om een top 10 samen te stellen.  Ik kan er makkelijk een top 100 van maken. Bovendien kook ik heel graag.  Mensen waar ik van hou verwen ik graag met eten. Net als mijn moeder en mijn oma… Maar de basis van het koken heb ik van mijn overgroot moeder geleerd.  Over oude authentieke recepten kom ik in een andere blog op terug. Hier heb ik mijn top 10 volgens ”dit-moet-ik-hebben als ik in Bulgarije ben”.

1. Banitsa

Mijn Authentieke Bulgaarse recept

De geur van vers gebakken banitsa is voor mij als thuis komen. Dit van filodeeg met eieren en feta gemaakt hartig gebak is een familietraditie. Bijna elke Bulgaarse familie heeft een eigen recept. Mijn oma maakte nog het filodeeg zelf. Mijn moeder en ik niet meer, maar wij hebben ons geheim voor banitsa… Banitsa eet je in Bulgarije als ontbijt, tussendoor of als bijgerecht. Op een feesttafel kan geen banitsa ontbreken.

2. Shopska

Mijn Authentieke Bulgaarse recept

Dit is de meest beroemde Bulgaarse salade. Deze vrij eenvoudige maar verrukkelijke salade is de Bulgaarse bijdrage aan de wereld cuisine. De basis ingrediënten zijn tomaten, komkommers, paprika en …. natuurlijk feta. In de zomer is de shopska mijn starter bijna elke avond. Lekker fris! Trouwens de naam shopska heeft niks te maken hebben met shop in de zin van winkel. De naam is afkomstig van de regio rond Sofia.

3. Lutenitsa

Dit is een traditionele Bulgaarse sandwich-spread op basis van tomaten en gegrilde paprika. Maar lutenitsa is meer dan dat. Lutenitsa is dip saus, smaakmaker, garnituur… Er is geen Bulgaars huis zonder potjes lutenitsa in de keukenkastjes. Traditioneel wordt dit gemaakt op een open vuur in de tuin aan het einde van de zomer om de oogst van de tomaten en de paprika te verwerken voor de winter. Maar tegenwoordig zijn er op de markt veel soorten te krijgen. Ook voor de lutenitsa heeft elke familie een eigen recept: met of zonder aubergine of wortelen, met peterselie of met selderij of komijn…..

4. Tarator

Mijn Authentieke Bulgaarse recept

Tarator is een koude soep van komkommers en yoghurt, op smaak gebracht met dille, knoflook en walnoten. Dit is een echte Bulgaarse klassieker. In de zomer is tarator ook als een drank te krijgen. Heel verfrissend tussendoor op een zwoele zomerdag.

5. Dinja sas sirene (watermeloen met feta)

Als wij over warme zomer hebben kan deze in dit rijtje echt niet ontbreken: watermeloen met feta. Dit is een verrukkelijke combi: match made in heaven! Het zoete en sappige van de watermeloen in combinatie met het zoute en een beetje zurige van feta…. Dit eet men als ontbijt, tussendoortje of zelf als dessert. Ik heb dit hier in Nederland regelmatig in mijn lunchbox op kantoor.

6. Gevulde courgette of paprika

Mijn Authentieke Bulgaarse recept

Dit is een traditioneel eenpansgerecht. De groente zijn ingevuld en in de oven gegaard. De vulling is van voornamelijk rijst en gehakt. Dit wordt geserveerd met een saus, traditioneel op yoghurtbasis.

7.Crème Karamel

Bulagrije_eten_karamel

 

 

 

 

 

 

 

Mijn Authentieke Bulgaarse recept

Voor vele kinderen in Bulgarije is dit het ultieme mama’s weekend toetje. Dit is een dessert gemaakt van eieren en melk,  wat veel op crème brûlée lijkt. Het grote verschil is dat de gekarameliseerde suiker onder de crème gemengd is en het toetje omgedraaid in het bord wordt geserveerd. De gesmolten karamel zorgt voor een zalig sausje er omheen.  

8.Sirene po shopski

Mijn Authentieke Bulgaarse recept

Of dit een voorgerecht of hoofdgerecht is kan ik niet zeggen. Het kan allebei. Dit is een gerecht van feta en een ei gegrild in een traditioneel aarde potje. Ouderwets lekker!

9. Orehovki

Bulgarije_eten_orehovki

 

 

 

 

 

 

 

Dit zijn koekjes volgens een heel oud en eenvoudig recept op basis van walnoten en eiwit. De Bulgaarse variant van macron maar dan niet zo verfijnd en chic, maar simpel, puur en rustiek. 

10. Tikvenik

Bulgarije_eten_tikvenik

 

 

 

 

 

 

 

Mijn Authentieke Bulgaarse recept

En last but not least: mijn najaars- favoriet  is een zoet gebak van filodeeg en pompoen op smaak gebracht met kaneel en walnoten. Hiermee wil ik meteen zeggen dat pompoen in de Bulgaarse keuken vooral zoet wordt gegeten. Gegrilde pompoen met honing is ook een verrukkelijk dessert. Het grote verschil zit in de pompoensoorten die daar worden verbouwd. Dit gebakje is ook een typisch nagerecht met de kerst.

 

Geef een reactie